Nedir?

İmplant Diş Nedir?

Diş implantı, dişin yerine yerleştirilen bir protezdir. İmplantlar titanyum esaslı malzemelerden yapılmaktadır.

İmplant iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parça yapay parça da denilen kök parçadır. Çene kemiğinin içerisine oluşturulan yuvaya kök parçası yerleştirilir. Kök parçasının yerleştirilmesi süreci hastadan hastaya göre değişmektedir. Burada hastanın kemik yapısındaki yeterlilik durumuma göre süre de değişmektedir. Bu süre 3 ile 5 ay arasında değişmektedir.

İmplant kökleri yerleştirilen hasta bir süre bekledikten sonra kök parça yeterli bir kemik kaynaşmasına ulaşır. Hemen sonrasında implantın üst yapısını oluşturan dişler eklenmektedir.

İmplant dişler, daha çok diş eksikliği olan hastalara ve hareketli protez kullanan hastalara uygulanarak onlara çok daha rahat bir kullanım imkanı sunmaktadır. İmplant dişler ayrıca hiç dişi olmayan hastalara sabit bir protez kullanabilme imkanı da sunmaktadır.

Diş implantlarının boyutları hastanın çene yapısına göre, kemik yapısına göre ve bulunacağı alana göre farklı ebatlarda hazırlanmaktadır. Diş implantının boyunun ne olacağı implant uygulaması öncesinde çekilen 3 boyutlu filmler ile panaromik filmler ile ve çene filmleri ile günümüz teknolojisinde başarılı bir şekilde belirlenebilmektedir.

İmplant Protez Nedir?
İmplantın kelime anlamı yapay diş köküdür. Diş kayıplarına karşı veya diş kayıplarından sonra 1 veya daha fazla olmak üzere uygulanabilir. İmplant yerleştirildiği sırada o bölgede yer alan diğer dişlere herhangi bir şekilde zarar vermez. Vidalar vasıtasıyla daha önceden oluşturulan diş köklerine yapay dişlerin ilave edilmesi ile oluşturulur.

İmplant protezlerinin diğer protez uygulamaları ile farkı dikkat çekicidir. Diper protez uygulamalarında çevre dokulardan mutlaka destek alınması zorunluluğu varken implant protezlerde böyle bir şey gerekmez. Ayrıca diğer protez diş uygulamalarında komşu dişlerde bir miktar hasara yol açabilmektedir.

Köprü protezler, bölümlü veya tam protezler dediğimiz protez uygulamalarında başka bir takım problemler daha oluşmaktadır. Bunlardan bazıları yemek gömülmesi, protezlerin altlarına yemek kaçması, yan dişleri çürütmesi, dişleri küçültmek gibi bir takım ciddi problemlere sebebiyet verebilmektedir. İmplant protezler ise hiç bir çevre dokuya zarar vermeden kendi başına dişi orada tutabilir.

Hiç dişi olmayan hastalarda da implant protez yapılabilir. Tek tek implant diş yapmak yerine, toplu bir şekilde, köprü implant dediğimiz köprü protezler ile hastanın dişsizlik problemine kalıcı çözümler üretilebilir. Hasta yeterli kemik yapısına sahip ise hiç bir şekilde takma çıkarmaya gerek kalmadan kalıcı implant protez dişlerine kavuşabilir.

Yapılışı

İmplant uygulaması nasıl yapılır?

İmplant uygulamasına başlamadan önce anestezi yapılır. İmplant yapılırken uygulanan anestezi türü çoğunlukla yerel anestezi de denilen ve sadece implant uygulanacak bölgeye yapılan bir anestezi türüdür.

Anestezi sonrasında uyuşturulan bölge herhangi bir acı hissi duymaz. Bu işlemin ardından implantların yerleştirileceği kemiği açığa çıkartmak için diş eti katmanları dikkatli bir şekilde kaldırılır. Böylece implantın yerleştirileceği kemik yapısı açığa çıkarılır. Böylece implant kemik içerisine özenli bir şekilde yerleştirilir. Yapılan bu işlemler implant uygulamasının ilk aşamasıdır.

İmplantın ilk aşamasından sonra hasta bir bekleme dönemine alınır. Bu bekleme döneminin süresi hastanın kemik yapısının gücüne, kemik yapısının uygunluğuna ve çenenin şekline göre değişiklik göstermektedir. Genel kural olarak bu süre üst çene dişlerinde 4 ile 6 ay arasında, alt çenede ise 1 ile 3 ay arasında kemikle implantın bütünleşmesi için geçmesi gereken süre beklenir.

Bekleme süresini takip eden süreçte implantın ağız içerisine açılması gerekmektedir. Bu işlem için implantı ilgilendirlen bölgede diş eti hafifçe kesilip ortadan kaldırılır ve implantın ağız içerisinde görülecek kısmı implant üzerine bağlanır. Hemen ardından protez ile ilgili işlemlere geçilir.
İmplant ile kemiğin bütünleşmesi için beklenen süre tamamlandığı zaman implantın ağız içerisinde bulunması gereken kısmını takabilmek için implantın üstü açılır. Bunu yapabilmek için dişeti o bölgeden hafifçe uzaklaştırılır. Sonrasında implantın dişi temsil eden parçasının üstüne vida ile bağlanarak işlem tamamlanır.

Çeşitleri

Diş implantları yerleştirildikleri yer ve destek dokularına göre sınıflandırılır. Bunlar:

a) Subperiostal implantlar
b) İntramukozal insertler
c) Endosseöz (endostal) implantlar
d) Endodontik stabilizatörler.
e) Transosseöz (Transmandibular) implantlar

Subperiostal İmplantlar

Subperiostal implantlar cerrahi yöntemle açığa çıkarılan kemik üzerinden ölçü alınarak hazırlanan implantlardır. İnce, metal alaşımlarından yapılan kafes şeklinde yapılardır ve periostun altında direkt olarak kemiğin üzerine yerleştirilir. Dişetinden ağız içine yükselen postları vardır. Bu implantlar alveoler kemik üzerine bir eğer gibi otururlar ve çiğneme kuvvetlerini kemiğin tamamına dağıtırlar. Kemik üzerine yerleştirildikleri zaman etrafı bağ dokusu ile kapsüle olarak görev yaparlar.

Bu implant tipi oldukça fazla rezorbe kretlerde, kretin vertikal yüksekliğinin endostal implantı yerleştirmeye müsait olmadığı vakalarda kullanılırlar. Parsiyel ve total protezler taşınabilir ve bu protezler ağız mukozasına oturmazlar.

Endosseöz Implantlar

Kemiğin içine yerleştirilirler ve kemikle yapısal ve fonksiyonel olarak birleşirler. Bu implantlar vida ve ya silindir frmunda olabilirler. Vida şeklindeki implantlar yivlerin arasına kemik dolarak osseointegrasyonu sağlamaya yönelik olarak hazırlanmışlardır. Bu tip implantın daha erken yüklenebilmesi, primer stabilitenin iyi olması, yükün kemiğe daha kontrollü olarak iletilmesi gibi avantajları vardır. Silindir şeklindeki implantlarda primer stabilite implant yatağı ile implant çapı arasındaki boyut farkına ve implant yüzeyinin retansiyonuna bağlıdır. Silindir implantların perforasyonlu hazırlananları vardır. Bunun amacı kemik gelişiminin implantın içine doğru olması ve implantkemik bütünleşmesinin daha başarılı gerçekleşmesidir.

Tedavisi

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisi diş hekimliğindeki gelişen teknoloji ile birlikte daha kısa sürelerde yapılabilmektedir. İmplant diş tedavisi üst çenede 6 aylık ve alt çenede ise 3 aylık bekleme süreleri olan bir tedaviydi. Fakat 2000'li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan ve erken yükleme adı verilen bir uygulama sayesinde bu zaman 6 haftalık bir süreye indirgenmiştir. Bu süreçte 6 haftalık bir iyileşme süresi sonunda implantların üzerine protezler yerleştirilerek implant diş tedavisi tamamlanabilmektedir.

Son 10 sene içerisinde ise implant dişhekimliğindeki büyük gelişmeler ile hemen yükleme adı verilen bir uygulama da mümkün olmuştur. Bu sistemde 30 militon santim üzerindeki bir kuvvet ile kemiği sıkıştırarak yerleştirilebilen implantların hemen aynı gün ölçüsü alınarak nihai protezinin bitirilmesi şeklinde bir tedavi de mümkündür. Hemen yükleme vakalarında bir kaç gün içerisinde tedavi sonuçlandırılmaktadır.

İmplant maliyetli bir tedavi midir?

İmplant tedavisi diğer tedavi seçenekleri ile karşılaştırıldığı zaman daha pahalı bir tedavidir. Ancak diğer tedavi yöntemlerindeki kullanım süresi ile kıyaslandığı zaman ise implant tedavisi çok daha ucuz bir tedavidir.

Alternatif tedavi yöntemlerinde kullanılan dişlerin üzerine yapılan kaplamalar (kuron veya köprü), halk arasında damak adı verilen ve takılıp çıkarılabilen hareketli protezlerdir. Haeketli protezlerin kullanım süresi ortalama 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Sabit protez dişlerde ise ortalama kullanım süresi 12 yıldır. İmplant dişleri ise iyi bir şekilde bakarak, fırçalayarak, ağız bakımını yaparak, ömür boyu kullanmak mümkündür. Bu açıdan bakıldığında implant uygulamaları alternatifi olan ve daha ucuz gibi görünen diğer uygulamalara nazaran çok daha avantajlıdır.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı