Nedir?
Plak dişinizin üzerinde oluşan renksiz yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Plak, karbonhidrat, şeker ve nişasta içeren gıdaların sıkça dişlerin üzerinde kalmasıyla oluşmaya başlar. Ağızda yaşayan bakteriler bu kalıntılar üzerinde yayılır ve bir asit oluşturur. Zamanla bu asit diş minesini eritmeye başlayarak diş çürümesine sebep olur. Plak aynı zamanda diş etlerinin altında da gelişerek dişi destekleyen kemiğe zarar verebilir.
Nasıl önlenir
Plak uluşumunu önlemek için dişler günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Yumuşak ve yuvarlak uçlu kılları olan bir fırça tercih edilmelidir. Fırçalarken özellikle diş ve diş etlerinin birleştiği yerlere özel özen göstermelisiniz.
Yemek kalıntılarını ve bakterileri temizlemek için günde en az 1 kere diş ipi kullanmalısınız.
6 ayda bir diş temizliği ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret edin.
Dengeli beslenmeye özen gösterin. Atıştırmaların sayısını sınırlayın ve yoğurt, peynir, meyve, sebze gibi yiyecekleri tercih edin. Kereviz başta olmak üzere sebzeler plak oluşumunu önlemede etkilidir.
Koruyucu dolgunun sizin için uygun olup olmadığını Diş hekiminizle konuşun. Koruyucu dolgu diş üzerindeki oyukların plak ve yiyecek artıklarının birikmesini önlemek için özel bir maddeyle doldurulmasıdır.
Sarı Dişleri Önleyen Gıdalar
Dr. Özer AKINCI
doktor bey ben 2 sene dis teli kullandim cikardigimda hersey cokguzeldi sonra discim bana bi plak verdi ben o plagi takmadigim icin kanin dislerim yam... devamı
El-Ayak-Ağız Hastalığı
Diş Hassasiyeti
Diş Tedavisinde Korkuya Sedasyon İle Son
Diş Hassasiyetine Neden Olan Etmenler