Yeni bir araştırma ilk üç yılda doğru beslenmeyen çocukların, kendilerine göre daha iyi beslenen yaşıtlarına oranla zekâ bakımından geri kalabileceklerini ileri sürüyor.

Üç yaşına kadar yağ, şeker ve işlenmiş gıdalar bakımında düşük bir diyet takip eden çocuklar üç yaşından sonra daha sağlıklı bir diyete dönen çocuklara dahi oranla IQ testlerinde ortalama 1 veya 2 puan daha yüksek alıyor.  

İngiltere’de Bristol Üniversitesi Sosyal ve Toplum Hekimliği fakültesinde araştırma görevlisi çalışma araştırmacısı Kate Northstone “Çocuklar erken yaştan itibaren sağlıklı besinler tüketmeye ve yağ ve şeker oranı bakımından yüksek gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmaya cesaretlendirilmelidir” dedi.  “Bunun fiziksel büyüme ve gelişim için önemli olduğunu biliyoruz; fakat bu aynı zamanda zihinsel yetenek açısından da önemli olabilir.”

Northstone “Bu çalışma erken yaşlarda uygulanan diyetin bilişsel gelişimi en üst düzeye çıkarmada emzirmeden de önemli olabileceğini ve ilerleyen yaşlarda takip edilen diyete oranla da daha önemli olabileceğini gösteriyor” dedi.

Northstone araştırma sonuçlarının ve elde edilen küçük çaplı etkinin hazırlık niteliğinde olduğu göz önünde bulundurularak bu sonuçların yorumlanmasında dikkatli olunması gerektiğini ileri sürdü.   

Çalışmada yer almayan Amerikan Pediatrik Akademi komitesi üyelerinden Dr. Steven Abrams erken yaşta beslenme ve uzun süreli sonuçlarını inceleyen birçok çalışma gibi bu çalışma da ikisi arasında neden ve etki ilişkisinin dışında bir ilişki olduğunu ileri sürüyor dedi.

Bunun birlikte aynı zamanda Abrams, ebeveyn anketlerine ve bu anketlerin zaman içerisinde takip edilmesine dayanan diyetleri incelemenin karmaşık yapısı göz önünde bulundurulduğunda istatiksel açıdan önemli olan bu sonucun övgüyü hak ettiğini söyledi. 

Baylor Tıp Okulunda pediatri profesörü olan Abrams “Bir şeyler bulmak her zaman zordur” dedi.

Abraham sonuçların bazı alt grup çocukların gelişmiş bir diyetten faydalanabileceğini ve bu diyetlerin tanımlanmasının bebeklerde erken besinsel müdahale açısından yardımcı olabileceğini gösterdiğini söylüyor.  

Fakat Abrams sonuçların, hiç kimsenin çocuklarının diyetlerini değiştirmelerine neden olacak kadar önemli olacağını ummadı.

Abrams "Çoğu kişi sağlıklı bir diyetin her şekilde sağlıklı olduğunu düşünür” bu nedenle ebeveynler IQ seviyesindeki 1 veya 2 puan artış için çocuklarının diyetlerini değiştirmeyecektir dedi.

Yine de Abrams  "bilim faydayı hiçbir zaman tam olarak saptayamayacak olsa da sağlıklı diyetlerin ufak çocuklar için aslında uzun vadede önemli olduğunu gösteren deliller artmaktadır” dedi.

Çocukların diyetlerinin hangi öğelerinin IQ’larını etkileyeceği belirli değildir. Abrams ek omega-3 yağ asitlerinin ve demirin büyüme çağındaki çocuklarda beyin gelişimine yardımcı olabileceğini söyledi.  

Araştırmacılar, araştırma sonuçlarının kesin zihinsel bir faydayı kanıtlayamamasına rağmen ebeveynlerin elde edilen bulguları dikkate alabileceklerini söyledi.  

Northstone "Diyetin IQ üzerindeki etkileri oldukça ufaktır; fakat bu çalışma işlenmiş gıdalardan kaçınılması ve besin değeri açısından sağlıklı gıdaların teşvik edilmesi gerektiğine ilişkin yeni kanıtlar ortaya koyuyor” dedi. “Biz ebeveynlere çocuklarının diyetlerindeki yağ ve şeker seviyesi yüksek gıdaları ve işlenmiş gıdaları azaltmaya çalışmalarını ve meyve ve sebzeler gibi besin değeri açısından zengin gıdaları tercih etmelerini öneriyoruz. “  

Çevrenizdekileri bilgilendirin: Araştırmacılar yaşamın ilk üç ayı süresince daha sağlıklı bir diyet takip etmenin çocukların IQ’ları açısından ufak bir faydası olduğunu ortaya koydu. Fayda ufak olmasına rağmen çocukların erken yaşlarda sağlıklı beslenmelerinin bazı diğer iyi nedenleri de vardır.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı