Horlamayla ilgili apneden söz edildiğinde, horlama sırasında, horlamayı takiben solunum kanalının tıkanması, solunumun durması ve oksijenin düşmesi olarak bakıldığı zaman pek çok soruna neden olduğu görülür.
Vücuda yetersiz oksijen girdiğinde beyin bunu algılayarak, dolaşımı sağlayan kalp üzerinde uyarıcı etkileri olan bazı maddelerin salınmasına neden olur. Bu da zaman içerisinde tansiyonda artma, kalp yetmezlikleri, ritim bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir.
Özellikle çocuk yaş grubunda, yüz gelişmesi devam ederken kronik olarak burun tıkanıklığı ve ağız solunumuyla karşılaşılması, diş gelişimini ve yüz kemiklerinin gelişimini ciddi olarak etkiler.
Ağızdan solumak
Tek başına ele alındığında, horlamanın burundan değil ağızdan solunumla ilişkisinin daha fazla olduğu görülür. Burundan soluyarak, özellikle damaktan kaynaklanan horlamayı yapmak pek mümkün değildir. Ağız solunumu ise olmaması gereken bir şeydir. Herkesin her zaman burnundan soluması gerekir.
Ağızdan solunduğu zaman oluşan kuruluk dişlerdeki sorunlardan sık yaşanan boğaz enfeksiyonlarına, boğazda faranjit denilen tahrişlere yol açmasının yanı sıra, burnun filtre işlevini yapamamasına bağlı olarak mikroorganizmaların, mikropların doğrudan ağza gelmesine neden olabilir.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

merhaba yaklaşık 2 yıl önce sabahları uykusuz uyanmak gün içinde aşırı yorgunluk ve uyku esnasında aşırı horlama nedeni ile uyku labaratuvarına gittim... devamı