Eğer makat bölgesinde kaşıntı ya da tahriş hissediyorsanız, tuvalete giderken canınız yanıyorsa, tuvalet kağıdında kan görüyorsanız ya da anüsünüzde bir şişlik elinize geliyorsa büyük ihtimalle hemoroit yani basur şikayetiniz var demektir. Oldukça sık görülen, yetişkinlerin yaklaşık yarısını belli bir dönemde etkileyen bu sorun utanılacak bir durum değildir. Peki hemoroit tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Bazı durumlarda hemoroit kendiliğinden iyileşebilir, dolayısıyla tek yapılması gereken bu dönemde bölgeye iyi bakmaktır. Bazense doktora gitmek ve tıbbi yöntemlerin uygulanması gerekecektir.

Hemoroit tedavisinde ilk yapılacak şey ağrıyı azaltmak üzerinedir. Bunun için her gün en az 10 dakika sıcak bir oturma banyosu yapabilirsiniz. Yapmanız gereken şey küvetiniz varsa bunu sıcak suyla doldurmak ya da bir leğeni sıcak suyla doldurduktan sonra içine oturmaktır. Sıcak bir su şişesine oturmak da dışarı çıkan basurun acısını hafifletecektir. Eğer ağrı çok fazlaysa yanma ve kaşıntıyı azaltacak fitil veya kremleri alabilir ve bunları kullanabilirsiniz. Bu etkiyi gösteren birçok kremin makat içine sıkılmayı mümkün kılacak özel başlıkları vardır.

Tedavi sürecinde yapılması gereken bir diğer önemli şey tuvalete çıkarken dışkının yumuşak kıvamda olmasını sağlamaktır. Eğer kabız olursanız hemoroit şikayeti daha kötü hale gelebilir. Lifli besinler tüketmek dışkının su tutmasını sağlayarak yumuşamasına neden olacaktır. Eğer beslenme düzeninizi değiştiremiyorsanız lif takviyeleri alıp bunları tüketebilirsiniz.

Hemoroit tedavisinde hidrokortizon içerikli kremler ve basur kremleri kullanılır. Bunlar kişinin daha konforlu hissetmesini sağlarlar. Oturma banyosunun ardından bu kremleri kullanıp rahatlama görebilirsiniz.

Anüs bölgeniz hijyenik olmalıdır. Böylece bölgede iyileşme hızlanacaktır. Tuvalete çıktıktan sonra makat bölgesini yıkayın. Makatınızı silerken tuvalet kağıdını sert bir şekilde kullanarak bölgeyi daha fazla tahriş etmeyin. 

Soğuk kompres uygulamak basurların neden olduğu şişkinliği indirebilir ve ağrıyı hafifletebilir. Buzu temiz bir beze sarıp koyabilirsiniz. Doğrudan cildinize buzu değdirmeyin çünkü bu daha fazla tahrişe yol açabilir. Asetaminofen, iboprofen, aspirin gibi diğer ağrı kesici ilaçlar yaşanan ağrının hafiflemesini sağlayabilirler. 

Bunlar işe yaramadığında doktor hemoroidi bağlayarak buraya kan akışını durdurabilir ve böylece basur küçülür. Hemoroide doğrudan iğne yapılarak küçültülmesi ve lazer uygulamaları da olası medikal tedavi yöntemleri arasındadır.

 

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

yeni radyo frekanslı ayak terleme tedavi yöntemiyle ayaklarımı tedavi ettirmek istiyorum yaz kış sürekli terliyor bu yöntemle tedaviniz varmı varsa ne... devamı