Nedir

Çocuklar alışılmadık bir şekilde köpek ısırması yırtıklarına yatkındırlar. Tam olarak emin olmamakla birlikte bunun nedeni, cildin yırtılmaya müsait olması veya köpeğin vücut dilinin anlaşılmaması olabilir.

Köpek ısırmaları küçük deliklerden dişli yırtılmalara, kaybolan et parçalarına farklılık gösterir. En büyük diş (köpek dişi), içeri girebilir veya yakalar ve bu durumlarda olduğu gibi yırtılmalara neden olur.

Bu çoklu yüz yırtıkları, debridman ve plastik cerrahi rekonstrüksiyonu gerektirir. İlk iyileştirme müdahalesini gerçekleştirmek için ezilmiş cansız dokuyu alırım. Yaralanma anında iyi bir rekonstrüksiyon, ardından gelen revizyonunun gerekliliğini önleyebilir. Erken plastik cerrahi bazen daha sonraki plastik cerrahiyi önleyebiliyor. Bazı sigorta şirketleri, rekonstrüksiyonun "kozmetik bir işlem" olduğunu ve sigorta tarafından karşılanmadığını öne sürerek artık yara izi revizyonu için ödeme yapmıyorlar.

Köpek ısırıkları kolaylıkla enfeksiyon kapabilir. Genellikle enfeksiyonunu minimuma indirmek için antibiyotik yazılır. Kızarıklığa intravenöz bir antibiyotikle hemen karşılık verilir. 

Tedavi

Hastayı, köpeğin incelenmesinden sonra enfeksiyon, tetanos ve en önemlisi kuduzdan korumalıyız. Yaraların iyileşmesi, açıkların kapatılması, yaralı dokunun alınması ve rekonstrüktif cerrahi gerektirebilir. Alt sinir ve kemik yaralanmaları onarım gerektirebilir. Bazen tamamen kopan doku, kan hücrelerinin mikroşirürjikal onarımıyla nakil veya yeniden eklenmeyle değiştirilebilir. Bazen de, bozulmuş olan özelliği yeniden oluşturmak için veya kapatmak için başka bir doku eksik olan yere taşınmak zorunda kalınır. Bu tür bir rekonstrüksiyon, yıllar içinde birçok ameliyatı gerektirebilir.
Yara izleri kaçınılmazdır. İyileştirilebilirler ama asla tamamen yok edilemezler. Şekil bozukluğunu önlemek için kullanılan teknikler, deri düzeltimi (derinin zımparalanması), basınçlı yara izi modifikasyonu ve kamuflaj makyaj gibi yöntemleri kapsar. Bunların hiçbirisi hasta veya hastanın ailesi için hoş şeyler değildir. Hastalar genellikle köpeklere öfke duyarlar. Ebeveynler sıklıkla çocuklardan daha çok, utanç ve suçluluk duygusu yaşarlar.

Isıran Köpeklerin Özellikleri

Büyük köpeklerin nüfusundaki artış, ısırmaların şiddetini artırmıştır. Alman kurt köpekleri, bütün ısırılma vakalarının %44’ünde yer alan cinsler olarak ifade edilmiştir ama bu sadece kayda geçirilmiş olanların %22’sidir. Küçük safkan köpekler %20'den daha az hesaplanmıştır ama kayıtlardaki ısırmalar %40'dan fazladır. Teriyer köpeği çocuklarda kentsel köpek ısırma yaralanmalarının yaygın bir sebebidir. Büyük sorunsa onların sıklıkla kışkırtılmamış olmasıdır (%94). Bu köpekler aynı zamanda başıboş dolaşan köpeklerdir (%67).

Köpeklerin ısırmaya olan meyilleri birçok faktörün sonucudur. Bazı cinslerin saldırganlığa genetik bir eğilimi var. İnsanların erken sosyalleşmesi, eğitimi, bakım ve gözetimin niteliği ısırmak için duyulan eğilimi azaltmamıştır. Isırmaya eğimi arttıran faktörler, kötü muameleyi, kurbanın davranışlarını ve muhtemelen havayı kapsar. 

Tehlikeli Durumlar

  • Köpeğin alanına girmek
  • Köpeğin ailesini tehdit etmek
  • Köpeği tehdit etmek
  • Kıskanç köpek
Şunlardan kaçınmak için dikkatli olmalısınız:
  • Köpeklere özellikle onlar sessizce uzanırken yaklaşmak veya köpeğe doğru eğilmek
  • Onların bölgesine girdikten hemen sonra onlara yaklaşmak
  • Onları kızdırmak ve uyandırmak
  • Onlarla, onlar çok heyecanlanıncaya kadar oynamak
YAPILMAMASI gereken on şey
  1. Bir köpeğe yüzünü yakın tutmak
  2. Köpeklere tasması olmadan dolaşmalarına izin vermek
  3. Tuhaf bir köpeğe yaklaşmak
  4. Bir köpeği kızdırmak
  5. Bir köpeği ürkütmek
  6. Bir köpeği, uyurken, yemek yerken veya yavru köpekleriyle ilgilenirken rahatsız etmek
  7. Küçük bir çocukla bir köpeği evde yalnız bırakmak
  8. Köpeğe aşı yaptırmamak
  9. Bir köpeği yabancılarla yalnız bırakmak
  10. Sinirli davranışların uyarıcı sinyallerini göz ardı etmek
Tehdit Edilen Bir Köpek Genelde Isırır
  • Bir köpekten kaçmayın ve ona çığlık atmayın.
  • Bir köpeği gözünün içine bakarak kışkırtmayın. 
  • Eğer tanımadığınız bir köpek tarafından yakalandıysanız, mümkün olduğunca hareketsiz kalın.
  • Eğer bir köpek sizi devirdiyse bir topa sarılın ve hareketsiz kalın.
Çocuklar
  • Başıboş dolaşan veya anormal davranışlar sergileyen bir köpek görürseniz bir yetişkine haber verin.
  • Eğer sizi bir köpek ısırdıysa HEMEN bir yetişkine haber verin!
Köpek Sahipleri Yardım Edebilir
  • Köpeğinizi kısırlaştırın/hadım edin, bu onu sakinleştirebilir.
  • Köpeğinizi itaat ettirerek eğitin.
  • Köpeğinizle agresif oyunlar OYNAMAYIN.
  • Köpeğinizin sağlıklı olmasına dikkat edin, fark edilmeyen bir yara onu kızgınlaştırabilir.
  • Köpeğinizi bağlama kurallarına uyun.
  • Dışarıda terk edilmiş sosyalleşmeyen köpekler ısırmaya, ev köpekleri gibi korunan köpeklerden daha çok meyillidir.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

HOCAM BEN İŞİTME CİHAZI KULLANIYORUM BEN 3 HAFTALIK HAMİLEYİM HEMDE ÇALIŞIYORUM.15 GÜNDEN SONRA TEKRAR HASTANEYE GİDECEĞİM BEN BİR SORU SORMAK ÇOK İST... devamı