Her kadının hamilelik döneminde mutlaka diş eti kanaması olacaktır diye bir kural yoktur. Ancak kadınlarda, hamilelik döneminde önemli bir metabolizma değişikliği ortaya çıkar. Tüm sistem hamilelik sırasında bir değişim içine girer.
Bu değişim içerisinde zaman zaman diş eti kanamalarının olması çok normaldir. Eğer kişiler dişlerine iyi bakıyorlarsa, bu kanamalar en aza inecektir. Ama diş eti kanaması olmasını da yadırgamamak gerekir. Eğer dişlerde küçük bir irritasyon, bir kırık ya da çürük diş varsa, bunlardan kaynaklanan diş eti kanamaları hamilelik döneminde mutlaka görülür. Bu kanamalar hamilelik boyunca devam ettiği gibi, buna bağlı olarak bir takım tümöral oluşumların meydana gelmesi de sıklıkla rastlanan bir durumdur.
Vücuttaki değişim diş eti sorununa yol açar
Hamilelik sırasında kandının vücudundaki büyük değişim, bebeğin entegrasyonu, annenin hormon yapısının tamamen değişmesi nedeniyle, özellikle hamilelik jinjiviti denilen diş etlerindeki hiperplaziler çok sık ve yaygın olarak görülür.
Hamilelik dışında, kadınların hormonal durumlarının değiştiği belirli dönemlerde de, aynı şekilde diş eti kanamaları ve diş eti büyümeleri ortaya çıkar. Bazen hasta bunu kendisi anlayamayabilir. Bu durum ancak hekim kontrolü altındayken ortaya çıkar.
Tedavi edildiği koşullarda bile diş etlerinin normale dönmediği, bunun ancak bir kadın doğum uzmanıyla birlikte hareket edilerek, hormonal yapının düzelmesiyle sağlanabildiği, sıklıkla görülen bir olaydır.
İLGİLİ MAKALE
Diş eti kanamasını önlemenin yolları nelerdir?
Dr. Özer AKINCI
Hocam tel taktrmak zararli midir dis etinde cekilme oluyomus dogru mu bendr taktrmk istiyorumda... devamı
Çene Cerrahisinin Tedavi Alanları Nelerdir?
Ortodontik Tedavi Yetişkinlere De (Tel Tedavisi) Uygulanabilir Mi?
Elektrikli Diş Fırçası Kullanmak Sağlıklı Mıdır?
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Beyazlatılan Dişler Ne Kadar Süre Beyaz Kalır?