Nedir
Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir?
Blefarit göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Çok çeşitli sebepleri vardır, alerjiler, enfeksion, irritasyon ve hatta cilt kanserleri nedenler arasındadır. En yaygın göz hastalığıdır.
Blefarit genellikle sadece can sıkıcı bir şeydir ve tedaviye iyi yanıt verir.
Sebepleri
Sebepleri
Blefarite iltihaplanma, bakteriler, alerjiler, tümörler, çevresel şartlar sebep olabilir veya sebep sistemik (tüm vücudu etkileyen) bir hastalıkla ilgili olabilir.
- İltihaplı veya alerjik blefarit, göz kapaklarınızın yakınlarında deri hücrelerinin hızla dökülmesiyle sonuçlanır.
- Alerjik blefarite atmosferdeki tahriş edici maddeler (örneğin iş yerindeki kimyasallar) sebep olabilir, ayrıca vücudun geneline veya göze uygulanan ilaçlar da bir sebeptir. Birçok insanda blefarit kedi veya köpek gibi hayvanlarla temas etmeyle ilişkilidir.
- Ülseratif tipi (bulaşıcı blefarit) çoğunlukla bulaşıcı sarımsı veya yeşilimsi bir akıntıyla sonuçlanır.
- Blefarite vücudun genelini ilgilendiren hastalıklar veya çeşitli türden cilt kanserleri de neden olabilir.
Belirtileri
Belirtileri
Blefarit genellikle göz kaşınması, irritasyonu, yangısı ve gözde ''sanki bir şey batıyor'' hissi gibi belirtilere sahiptir. Gözlerim ''sanki kupkuru'' şikayeti yaygındır.
Kontak lens kullananlar "Lenslerimi eskisi kadar uzun takamıyorum" ve "lensle eskisinden daha çok rahatsız ediyor" diye şikayetlerde bulunmaktadır.
Göz kapakları kırmızı olabilir, göz kapaklarında belki kanama bile olan iyileşmeyen küçük yaralar olabilir.
- Görme genellikle normaldir, bununla birlikte göz yaşına bağlı bulanıklaşma, gün içinde görüş gücünde gidip gelme de görülmektedir.
- İleri vakalarda kırmızılık, sıcaklık ve şiş kaydedilmiştir.
Alerjik blefaritte göz kapakları tıpkı bir rakun gözü gibi siyahtır. Buna "alerji morluğu" denir ve çocuklarda çok yaygındır.
- Kirpiklerin dökülmesi, tabakalaşması veya ''yapışması'' yaygındır.
- Bulaşıcı türünde yeşil veya sarı renkli bir akıntı olabilir. Bu akıntı özellikle sabahları göz kapaklarının yapışmasına neden olur.
- En yaygın seboreik türünde deride kuru, dökülen bölgeler gelişebilir. Kepek kafada ve kaşlarda yaygındır.
Blefarit göz kapakları derisinde lokal olup arpacığa veya şalazyona neden olabilir. Bunlar tıbbi tedaviye yanıt vermezse iltihabın kesilerek alınması gerekebilir.
Gözyaşı üretiminin artması yaygındır ve çok can sıkıcı olabilir.
Kronik blefarit çeşitli şiddetlerde hasara neden olabilir. Bu durum görme üzerinde ve dolayısıyla gözlük reçetesinde dikkat edilmesi gereken olumsuz bir etki olabilir.
Doktora Başvurma Vakti
İrritasyon rahatsız edici bir hal almış ve normal ılık su kompresleriyle düzelme olmuyorsa bir pratisyen doktora veya göz doktoruna başvurun.
Blefarit genelde görüşte bir değişikliğe neden olmadığı için, hastalıkla birlikte görülen (ama muhtemelen hastalıkla ilgili olmayan) görüş gücündeki değişmeler vakit kaybetmeden bir oftalmologa (göz bakımı ve cerrahisi uzmanı) sorulmalıdır.
Görüş gücünde birkaç gün boyunca yavaş yavaş gelişen değişiklikler de bir oftalmolog tarafından değerlendirilmelidir, fakat bu yavaş değişimler genelde acil bir durum oluşturmazlar. Bunlar blefaritte nadir görülürler.
Şu belirtileri gösteriyorsanız oftalmologunuzu arayınız:
- göz ağrısı
- görüşte değişiklik,
- yeni veya değişen belirtiler (Blefarit ilaçları yan etkilere sebep olabilir),
- iki haftadan uzun süren belirtiler veya
- göz kapağında, gitmeyen, ebatları büyüyen bir yara, özellikle yara kırmızı, kanamalı ve iyileşmiyorsa.
Eğer oftalmologunuza ulaşamıyorsanız ve görüşte herhangi bir akut (ani) değişme yaşarsanız, değerlendirme için bir hastanenin acil servisine gidiniz. Görüş kaybının aniden yitirilmesi tam anlamıyla acil bir durumdur. Blefarit nadiren böyle bir duruma neden olur veya bu durumla ilişkilidir, görüşün aniden kaybı acil olarak değerlendirilmelidir.
Doktora Sorulacak Sorular
- Belirtilerimin sebebi nedir?
- Bu hastalığı şu anda nasıl tedavi edebilir ve ileride nüksetmesini nasıl engelleyebilirim?
- Blefarit yüzünden kalıcı bir görüş kaybım olabilir mi? Aslında böyle bir şey çok tuhaf vakalar dışında hiç olmamaktadır.
Testleri
Muayene ve Testler
Doktorunuz veya oftalmologunuz gözleriniz ve göz kapaklarınızla ilgili geçmiş belirtileri dinleyerek ve onları muayene ederek teşhiste bulunur.
Eğer bir oftalmologa başvurulmuşsa muayenede önce görüş gücüne bakılır, ardından bir mikroskop kullanılarak göz kapakları incelenir.
Göz kapaklarınız başka bir hastalıktan dolayı da etkilenmiş olabilir, bu yüzden muayene ve sorular vücudunuzun diğer kısımlarına veya kullanmakta olduğunuz kemoterapi ilaçları veya antidepresanlar gibi ilaçlara odaklanabilir. Herhangi bir kimyasala maruz kalmak gibi çevre şartları da değerlendirilir.
Nadiren kültür alınır. Akıntıdan bir numune alınarak incelenmek üzere labaratuvara gönderilir. Numune alma işlemi genellikle normal ilaçlara yanıt vermeyen enfeksiyonlarda yapılır.
Eğer blefarite sistemik bir hastalık sebep olmuşsa, genel pratisyen doktor sizi daha eksiksiz muayene etmek isteyebilir.
Bazı vakalarda bir alerji değerlendirmesi gerekebilir.
Tedavisi
Tedavi
Evde Bakım
Genelde iyi bir göz bakımı tedavi için yeterlidir. Blefarit hastalığı iyileştirilene kadar makyaj yapmaktan veya kontak lens kullanmaktan uzak durmalısınız. Lensleriniz dezenfektan bir çözeltinin içine yatırılmalıdır. İlk belirtiler tedavi edildikten sonra da günlük göz kapağı bakımı gerekebilir.
- Göz kapaklarını temizlemek ve rahatsızlığı azaltmak için günde 10 ila 20 dakika arası göz kapaklarınıza ılık nemli kompres uygulayın. Kompresi uzun süre ılık tutmak için kompres üzerine sıcak su şişesi koyabilirsiniz. Her temizleme işleminde temiz bir havlu kullanmak gerekir. Gözlerinizi kaşımamaya ve ovuşturmamaya çalışınız.
- Sabahları ve akşam yatmadan önce bir parça pamuğu sulandırılmış bebek şampuanı veya bebek vücut yıkama solüsyonuna bandırarak dikkatle göz kapaklarının uçlarını temizleyiniz.
- Yapay gözyaşları da gözlerde rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir.
Göz kapaklarından bir akıntı olduğu vakit, ellerinizi yıkamaya ve başka insanlara ait havluları kullanmamaya özen gösteriniz. Birçok vakada çok az akıntı vardır veya hiç akıntı yoktur ve blefarit bulaşıcı değildir.
Tıbbi Tedavi
Tedavinin bel kemiği göz kapaklarının temiz tutulmasıdır.
Bulaşıcı bir blefarit olduğunuzdan kuşkulanılırsa doktorunuz sizin için bir lokal antibiyotik reçete edebilir. Gözlerinize göz damlası veya yağ koyduktan sonra görüşünüz geçici olarak bulanıklaşabilir. Bu bulanıklık hemen geçmelidir.
Bazen içinde kortizon bulunan göz damlası veya kremler kullanılabilir. Eğer bir kortizon kremi veya damlası kullanılıyorsa, bu kullanım uzun süreli olmamalıdır, çünkü zamanla yatkın bireylerde glokoma neden olabilirler. Bu ilaçlar bir oftalmologun onayı olmadan asla kullanılmamalıdır.
Tedaviye direnç gösteren bulaşıcı blefarit vakalarında uzun süreli antibiyotik hapları kullanılabilir.
Son zamanlarda blefarit ve kuru göz tedavisinde omega 3 yağ asitlerini hap şeklinde kullanma eğilimi oluşmuştur.
Önleme
Sonraki Adımlar
Hastalığın Seyri
Blefarit genelde tedaviye iyi yanıt verir. Oftalmologunuz belirli aralıklarla tedaviye nasıl tepki verdiğinizi takip eder. Genelde tek ziyaret yeterli olur, ancak tedaviye doğru bir yanıt alınmıyorsa ilave muayene ve testler gerekebilir.
Hastalığın sebebi evde veya iş yerinde bulunan bir alerjenden kaynaklanıyorsa, alerjenden (veya kedi ve köpekten) uzak durmak gelecekte sorun yaşanmasını engelleyebilir.
Blefaritin nüksetmesini önlemek için uzun dönemli bir göz bakımı gerekir. Bu göz bakımı göz kapağı silme merhem ve ilaçlarını içerebilir.
Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Op. Dr. Sinan GÖKER
11 Aylık bebekte sağ ve sol gözünde kayma ve sol göz kapağı düşüklüğü ve sol göze gelen sinirde kuruma var ne yapabiliriz ?... devamı
Göz Alerjileri
Gözdeki Proteinler Bakterileri Etkisiz Hale Getiriyor
Gözakı İltihabı
Kirpik Dibi İltihabı Ciddiye Alınmalı
Optik Sinir İltihabı (Optik Nevrit)