Posterior üveit olarak da bilinen koroidit nadir olarak görülen enfeksiyonlu bir göz hastalığıdır. Koroid üveanın arkasında bulunan bir göz katmanıdır. Koroid bağ dokusu ve kan damarlarından oluşur. Bu katman birçok muhtemel nedenden dolayı iltihaplanabilir ve şişebilir; fakat çoğu vakada doktorlar çoğu zaman hastalığın nedenini saptayamamaktadır.

Koroiditin genellikle hastada bulunan diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıktığına inanılır. Koroidit genellikle hastada romatizmalı atar damar yangısı, AIDS veya deri veremi gibi oto bağışıklık rahatsızlıkları veya zona hastalığı veya herpes gibi ciddi viral enfeksiyonlar görüldüğünde rapor edilmektedir. Parazit sağlık durumları ve toksoplazmozun yanı sıra mantar enfeksiyonları ve histoplazmoz da koroidite yol açabilir. Göz sakatlanmaları da hastalığa neden olabilir. Gözün sürekli olarak sakatlanması koroidit riskini arttırabilir.

Koroidit hastalığının aniden ortaya çıkabilir; fakat genellikle yavaş olarak gelişir. Hastalık genellikle tek gözü etkiler. Görüş etkilenen gözde bulanıklaşır; böylece görme zorlaşır ve göz ışığı karşı hassaslaşarak ağarabilir veya kızarabilir. İlk başlarda hasta ışık çakmaları veya dönen noktalar görebilir. İlerleyen zamanlarda hasta görüşünü kaybedebilir.

Hastalığı tedavi eden oftalmolog genellikle ilk olarak hastaya göz damlası formundaki kortikosteroidleri ve göz bebeği dilatörlerini vererek ağrı ve şişlikleri azaltmaya çalışacaktır. Şişmenin ciddi boyutlarda olduğu durumlarda doktor iğne verebilir veya ağız yolu ile alınan ilaçları yazabilir. Hastanın tüm medikal geçmişine bakılır ve göz incelemesi yapılır. Doktor hastada oto bağışıklık hastalığı veya enfeksiyon olup olmadığını görmek için bazı testler isteyebilir. Geleneksel veya lazerli ameliyatlar hastada glakom ve katarakt gibi diğer bir göz rahatsızlığı mevcut olduğunda uygulanabilir.

Günümüzde koroidit vakalarının iyileştirilmesi hastalığa ilişkin bilinmeyenlere bağlı olarak tedavisinin zor olması nedeniyle umut vaat edici değildir. Hastalıklı gözdeki iltihaplanma aylar ve hatta yıllar sürebilir. Rahatsızlık ilerleyen ve hatta kalıcı görüş kaybı ile sonuçlanabilir.