Nedir

Genel siğiller çoğunlukla parmaklarınızda veya ellerinizde ortaya çıkan, küçük, pütürlü cilt oluşumlarıdır. Sert bir yapıda olan genel siğiller çoğunlukla küçük siyah noktalar (benekler) şeklinde bir görüntü oluşturur ve bu noktalar (benekler) küçük, pıhtılaşmış kan damarlar içerir, bazen de çekirdekler olarak adlandırılır.
Genel siğiller bir virüs etkisiyle oluşur ve temasla yayılır. Çocuklar ve genç yetişkinler, bağışıklık sistemlerinin zayıf olmasından dolayı genel siğillerin oluşumuna daha müsaittirler. Genel siğiller çoğunlukla kendi kendilerine kaybolur, ama birçok insan genel siğilleri rahatsız edici ve utandırıcı bulduğu için onları ortadan kaldırmayı tercih eder.

Sebepler

Siğillere human papillomavirus (HPV) neden olur. HPV’nin yüzden fazla tipi vardır ve farklı tip virüsler farklı tipte siğillere neden olur. HPV’nin birçok tipi genel siğiller gibi zararsız durumlara neden olurken, diğerleri rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Siğil virüsleri insandan insana geçer. Siğil virüsünü dolaylı olarak, virüsü taşıyan birinin kullandığı bir havluya veya eşyaya dokunarak da alabilirsiniz. Her insanın bağışıklık sistemi HPV’ye farklı şekilde cevap verir, bu nedenle HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmaz.
Eğer siğil taşıyorsanız, virüsü vücudunuzdaki diğer yerlere de yayabilirsiniz. Siğiller çoğunlukla cildinizdeki şeytantırnağı veya sıyırık gibi aralıklardan (çatlaklardan) yayılır. Tırnaklarınızı yemeniz de siğillerin parmak tepelerinize veya tırnak çevrenize yayılmasına neden olabilir.

Belirtiler

Genel siğiller:
  • Küçük, toplu, pütürlü şişliklerdir (yumrulardır)
  • Ten rengi, beyaz, pembe veya güneş yanığı rengindedirler
  • Serttirler
Genel siğiller çoğunlukla parmaklarınızda veya ellerinizde ortaya çıkarlar. Tek tek veya çoklu olarak ortaya çıkabilir. Siğiller koparıldıklarında veya kesildiklerinde kanar. Çoğunlukla küçük, pıhtılaşmış kan damarları olan küçük siyah noktalar içerirler.

Ne zaman doktora gitmeli?
Genel siğillerin birçoğu medikal tedavi gerektirmez, ama bazı insanlar siğillerinin tedavi edilmesini isterler, çünkü siğiller rahatsız edicidir, yayılır ve kozmetik bir sorunudur.

Risk Faktörleri

Genel siğillerin oluşmasında yüksek riske sahip insanlar:
  • Çocuklar ve genç yetişkinler
  • HIV/AIDS taşıyan insanlar veya organ nakli yaptırmış insanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar

Komplikasyonlar

Siğiller HPV taşıdıkları için, yeni siğiller eskiler kaybolduktan hemen sonra çok çabuk ortaya çıkabilir. Diğer insanlara da yayılabilir.

Teşhis

Doktorunuz bir siğili genellikle sadece bakarak teşhis edebilir. Bazen doktorunuz, siğillerde ortak olan pıhtılaşmış kan damarlarını aramak için siğilin üst yüzeyini sıyırabilir. Eğer teşhis hala şüpheliyse, doktorunuz diğer tip cilt oluşumu ihtimallerini elemek amacıyla analiz etmek için küçük bir örnek alabilir.

Tedavi

Birçok siğil tedavi gerektirmez. Siğiller genellikle iki sene içinde kaybolur, buna karşın yerine yenileri oluşabilir. Siğilleri, rahatsızlık veriyorlarsa estetik kaygılardan dolayı veya yayılmalarını engellemek için tedavi ettirmek isteyebilirsiniz. Evde tedavi, genel siğillerin tedavisinde genellikle etkilidir.
Eğer inatçı siğilleriniz varsa ve evde tedavi işe yaramıyorsa, doktorunuz siğilinizin yerine, belirtilerinizin derecesine ve sizin tercihlerinize göre aşağıdaki yaklaşımlardan birini önerebilir. Doktorlar, özellikle küçük çocukların tedavisi söz konusuyken en acısız ve en az zarar veren tedavi yöntemiyle tedaviye başlarlar.
  • Dondurma (kriyoterapi veya sıvı nitrojen terapisi): Doktorunuz siğilinizi dondurarak yok etmek amacıyla sıvı nitrojen kullanabilir. Bu yöntemde tedavinin tekrarlarını yaptırmanız gerekebilir, ama buna rağmen bu tedavi yöntemi genellikle çok az acı veren ve çoğunlukla da etkili olan bir tedavi yöntemidir. Dondurma işlemi, siğilinizin altında ve etrafında bir kabarcık (vezikül) oluşmasına neden olur. Daha sonra ölü doku yaklaşık bir hafta içerisinde atılır.
  • Küçük cerrahi:Bu yöntem siğil dokusunu kesip atmayı veya elektrikle yakmayı içerir. Buna rağmen bu cerrahi işlem öncesindeki anestezik enjeksiyonu acı verici olabilir ve cerrahi işlem bir yara izi bırakabilir. Bu nedenlerden dolayı cerrahi işlemi, diğer terapilere cevap vermeyen siğiller için tercih edilir.

Yaşam Tarzı

Birçok insan siğilleri şu yöntemlerle yok etmiştir:
  • Reçetesiz satılan ilaç tedavileri: Siğil ilaçları ve bantları eczanelerden sağlanabilir. Bu ürünleri siğilleri evde tedavi etmek için kullanabilirsiniz. Genel siğiller için %17 salisilik asit içeren solüsyonları veya bantları tercih ediniz. Bu ürünler birkaç hafta boyunca, günlük kullanım gerektirirler. En iyi sonuç için, bir solüsyon veya bant uygulamasından önce, siğilinizi 15-20 dakika ılık suda bekletiniz ve tedaviler arasında ölü derileri bir tırnak törpüsü veya ponza taşıyla temizleyiniz.
  • Yapışkan bant: Yapışkan bantların siğilleri yok etmedeki etkinliğiyle ilgili çalışmaların sonuçları karmaşıktır. Negatif çalışmaların bazıları, yapışkan bandın aynı tip yapışkana sahip olmayan bir temiz tipini kullanmışlardır. Düzgün gri yapışkan bantlar daha iyi sonuç verir. Bu yöntem siğilleri altı gün boyunca yapışkan bantla kapatmayı, sonra siğilleri ılık suda bekletmeyi ve bir tırnak törpüsü veya ponza taşıyla törpülemeyi içerir. Bu yöntem iki ay boyunca tekrarlanmıştır.

Önlemler

Karşılıklı kirletmeden kaçınmak, sizin veya çocuğunuzun siğil kapma veya bulaştırma riskini azaltabilir. Örnekler şöyledir:
  • Parmak tırnaklarınızı yemeyiniz: Siğiller çoğunlukla ciltteki çatlak bölgelerde oluşur. Parmak tırnaklarınızın etrafındaki derileri kemirmek virüse kapı açar.
  • Taranırken dikkat etmek:Virüsün yayılmasından kaçınmak için, siğil olan yerleri fırçalamayınız ve taramayınız. Eğer bir siğile dokunursanız, elinizi hemen yıkayınız.
  • Eşyaları ayırmak:Genel siğillere neden olan virüs, siğilinizi küçültmek için kullandığınız tırnak törpülerini veya ponza taşlarını kirletebilir. Bu nedenle, bu eşyaları vücudunuzun siğil olmayan yerlerinde kullanmayınız.
  • Siğilleri koparmayınız:  Siğilleri koparmak virüsü yayabilir. Bunu önlemek için siğili yapışkan bir bandajla kapatınız.
  • Ellerinizi kuru tutunuz:Siğillerin nemli bir çevrede kontrol altına alınması daha zordur.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı