Araştırmacılar Fındık/Ceviz, Patlamış Mısır ve Mısırın Divertiküler Hastalığın Komplikasyonlarını Artırmadığını söylüyor

Fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişler, mısır ve patlamış mısırdan kaçınması söylenmiş divertiküler hastalığı olan insanlara iyi bir haber var.

Konuya yönelik ilk büyük çalışmaya göre bu besinler, uzun süredir şüphelenildiği üzere, sindirim sistemi rahatsızlığı divertikülit riskini artırmak bir yana, gerçekte durumun risklerini düşürüyor.

Çalışma, The Journal of American Medical Association’da (Amerikan Tıp Derneği dergisinde) yayımlandı.

Uzmanlara göre, diverkülozlu çoğu insan hiç belirti yaşamaz ama dörtte birinde, divertikülit meydana gelebilir. Divertikülit, karnın sol alt tarafında yoğun ağrıyla olası bulantı, kusma, kasılma ve kanama özellikleri bulunan potansiyel olarak ciddi bir durumdur.

En azından 1950’li yıllardan beri, birçok doktor divertiküler hastalıkları olan hastalarına, bu besinlerin sindirilemeyen unsurlarının keselere yapışıp belirtilere neden olacağı teorisine dayanarak fındık/ceviz, mısır ve patlamış mısırı, hatta domates gibi çekirdekli sebzeleri, kısıtlamalarını tavsiye etmiştir.

“Bu fikrin nereden çıktığı tümüyle belli değil çünkü durumun böyle olduğunu gösteren hiç çalışma yok,” diyor araştırmacılar. “Ama nasılsa tıbbi bilimin bir parçası haline gelivermiş.”

Çalışma araştırmacıları, Harvard Halk Sağlığı Okulu erkek sağlığı uzmanlarının yürüttüğü bir çalışmanın verilerini kullanarak fındık/ceviz, mısır ve patlamış mısır yemekle divertiküler hastalık arasındaki ilişkiyi inceleyebildiler.

Analizlerinde, kaydolan ve geçmişte divertiküloz, divertikülit veya ilgili divertiküler komplikasyonlar geçirmemiş 40 ile 75 yaşları arasında 47.228 katılımcı vardı.

Bütün erkekler, yedikleri besinleri ve sağlık durumlarını incelemek için tasarlanmış ayrıntılı anketleri her birkaç yılda bir doldurdu.

Fındık/Ceviz, Çekirdekler ve Divertikülit

18 yıllık araştırma süresinde, teşhis edilen 801 divertikülit ve 383 divertiküler kanama vakası oldu.

Fındık, mısır veya patlamış mısır yiyen erkeklerde, bu besinleri nadiren tüketen erkeklerden daha fazla divertikülit ya da divertiküler kanama riski oluşma riski bulunmadı.

Aslında, haftada en az iki kere fındık, ceviz vb. yiyen erkeklerde, ayda birden az fındık/ceviz yiyen erkeklerden %20 daha az divertikülit riski vardı; haftada en az iki kere patlamış mısır yiyen erkeklerdeyse %28 daha az risk görüldü.

Divertikülit ve divertiküler kanamayla mısır yeme arasında da bağlantı görülmedi. Bu besinler ve karmaşık olmayan divertiküler arasında da hiçbir bağlantı görülmedi.

“Yıllardır insanlara bu besinleri yemelerinin divertiküler hastalıkla bağlantılı komplikasyonları artırdığı söylendi ama sonuçlarımız öyle olmadığını gösteriyor,” diyor araştırmacılar.

Birçok doktor, divertiküler hastalığı olan hastaların yüksek lifli besinler yemelerini öneriyor; fındık, ceviz, mısır ve patlamış mısır da yüksek lifli besinlerdir.

Op. Dr. Işıl ÇELİKEL

Sol ve sağ kaburgalarımın biriminde dokununca fındık büyüklüğünde bir kitle geliyor elime bastırınca acıyor bunların dışında bu zamana kadar bir Ağrı&... devamı