Nedir

Fetal Fibronektin

Fetal fibronektin, hamilelik boyunca amniyon kesesini (bebeğiniz için rahimde tampon görevi gören sıvı dolu bir zar) rahim çeperine bağlayarak, ‘tutkal’ görevi gören bir proteindir.

Fetal fibronektin, erken hamilelik boyunca, çoğunlukla servikal salgılarda mevcuttur. Daha sonra, doğum sancısından bir ila üç hafta kadar önce tekrar ortaya çıkar. Eğer doktorunuz erken doğumdan endişeliyse, fetal fibronektinin varlığını anlamak için, servikal kanalınızdan pamuklu çubukla bir test yapabilir. Pozitif bir fibronektin testi, ‘tutkal’ın bozulduğunu ve erken doğum yapma riskinizin arttığını gösterir.

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

Fetal fibronektin testi, erken doğumu bertaraf etmek için kullanılır. Erken doğum riski düşük olan kadınlar için genellikle yararlı değildir. Ama erken doğum bulgu ve belirtileri taşıyan kadınlar veya erken doğum riski yüksek olan kadınlar için değerli bilgiler sağlar.

Fetal fibronektin testi pozitifse, doktorunuz erken doğumu ertelemek için, bebeğin akciğerlerini büyütmek üzere ilaç yazmak gibi önlemler alır. Eğer fetal fibronektin testi negatifse, hamileliğinizin muhtemelen en az iki hafta daha devam edeceğinden emin olabilirsiniz.

Riskler

Riskler

Fetal fibronektin testi basit bir işlemdir. Test düşük veya diğer hamilelik komplikasyonları riski taşımaz.  

Nasıl Hazırlanacaksınız

Hazırlık

Fetal fibronektin testi için özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Testten önceki 24 saat içerisinde cinsel ilişkiye girmekten kaçınmak en iyisidir.

Eğer vajinal kanama yaşıyorsanız, fetal fibronektin testi büyük ihtimalle ertelenecektir. Eğer amniyon kesesi yırtılırsa ve suyunuz gelirse test muhtemelen iptal edilecektir. Amniyon kesesi, bebeğiniz için rahimde tampon görevi gören sıvı dolu bir zardır. Eğer kesenin sağlamlığı kalmamışsa, bebek olgunlaşmamış dahi olsa doğum kaçınılmazdır.

Neler Yaşayacaksınız

Neler Bekleyebilirsiniz?

Fetal fibronektin testi sırasında, muayene masasına sırtüstü yatarsınız. Doktorunuz vajinanıza bir spekulum yerleştirir ve servikal kanalınızdan sürüntü almak için bir pamuklu çubuk kullanır. Alınan örnek, analiz için laboratuara gönderilir. Sonuçlar genellikle 24 saatten önce çıkar.

Bazı durumlarda, servikal örneğin alınmasının ardından bir vajinal ultrason yapıldığı da olur. Ultrason sırasında, sırtüstü yatarsınız. Doktorunuz veya teknisyen ses dalgalarını göndermek ve yansımaları toplamak için ufak, çubuk benzeri bir cihazı vajinanıza yerleştirir. Yansıyan ses dalgaları, dijital olarak bir ekran üzerindeki görüntülere dönüştürülür. Doktorunuz veya teknisyen bu görüntüleri, doğumdan önce genellikle küçülen rahim boynunun (serviks) uzunluğunu ölçmek için kullanır. Ultrason aynı zamanda, doktorunuzun veya teknisyenin bebeğin boyu, yaşı ve pozisyonunu değerlendirmesine de yardımcı olacaktır.

Ultrason bir saate kadar sürebilir. Acı vermez ve bir an önce olağan aktivitelerinize dönebilirsiniz. Buna karşın, doktorunuz size dinlenmenizi veya eğer erken doğum endişesi varsa başka tedavileri önerebilir.

Sonuçlar

Sonuçlar

Fetal fibronektin testinin sonuçları pozitif veya negatif olabilir:

  • Pozitif. Pozitif bir sonuç, fetal fibronektinin mevcut olduğunu gösterir. Eğer 24 ile 34’üncü haftalar arasında pozitif sonuç aldıysanız erken doğum riskiniz yüksektir. Doktorunuz dinlenmenizi veya erken doğumu önlemek için kısa bir süreliğine ilaç almanızı önerebilir. Aynı zamanda, bebeğinizin akciğer olgunlaşmasını hızlandırmak için güçlü steroidler de alabilirsiniz.
  • Negatif. Negatif bir sonuç fetal fibronektinin mevcut olmadığını gösterir. Bu, hamileliğinizin muhtemelen iki hafta daha devam edebileceği anlamına gelir. Test sonucunun negatif çıkmasının en büyük yararı, bir erken doğum olasılığının yakın olmadığını göstererek, sizi ve doktorunuzu bir nebze olsun rahatlatmasıdır. Yine de, doktorunuz erken doğumu önlemeniz için dinlenmenizi tavsiye edebilir.

Test sonuçlarınız ister negatif ister pozitif olsun, erken doğum riskinin gecikmeden anlaşılması, erken doğumu önlemenize yardımcı olur. Erken doğum riskinin uyarıcı işaretleri arasında şunlar yer alır:

  • Düzenli veya sık kasılma (karnınızda, çoğunlukla da adet kramplarını anımsatan bir sıkışma hissi duyarsınız.)
  • Hafif, belli belirsiz sırt ağrısı
  • Pelvik basınç veya ağrı
  • Vajinal lekelenme veya kanama
  • Sulu vajinal akıntı (bu, rahimdeki bebeğinizin çevresini kaplayan amniyotik sıvı olabilir.)

Eğer hissettikleriniz sizi endişelendiriyorsa, doktorunuzla temasa geçin. Yanlış bir doğum alarmı telaşı ve korkusuyla, gerçek doğumu göz ardı etmeyin.