Evde organik bebek maması yapımı ekonomik ve kolaydır. Tüm ihtiyacınız olan bir blender (birçok durumda bir çatal da yeterli olacaktır) ve yaptığınız mamayı kalıp halinde dondurup saklamak için birkaç ufak kaptır.

Kendi mamanızı yapmaya birkaç yerel, organik mevsim ürünüyle başlayın. Meyveleri soyarak çekirdeklerini çıkartın. Sebzeleri ve elma gibi sert meyveleri soyun ve pişirin. Vitamin ve mineralleri maksimum ölçüde korumak için fırında ya da buharda pişirmeyi tercih edin.
Önce kullanacağınız gıdaları ezin veya püre haline getirin. Ayrıca ince bir ortak tat yakalamak ve bebeğinize daha tanıdık bir lezzet sunmak için, pürenin içine anne sütü veya tatlandırmak için tanıdık bir formül ekleyebilirsiniz. Bebeğinizin gıdanın farklı kıvamları konusunda deneyim sahibi olabilmesi için zamanla daha az sıvı ekleyerek püreden lapaya geçiş yapabilirsiniz. Mamanın yalnızca bebeğinizin yiyebileceği kadar bölümünü ayırıp, geri kalanı buzdolabında dondurarak saklayabilirsiniz.

Bebekler Nelerden Hoşlanır?

Bebekler zevklerine düşkündürler. Havuç, kabak ve muz gibi sarı ve turuncu meyve ve sebzeleri tercih ederler. Yeşil sebzelere farklı tepkiler verirler.

Hazırladığınız mamaları birer kere tattırdıktan sonra alacağınız tepkilere göre, en sevdikleri yiyeceklerle, onda fazla heyecan yaratmayan çeşitleri karıştırarak vermeyi deneyin.

Bebeğinizin denediği yemeklerden zevk alıp almadığını, ifadelerindeki değişimlerden anlayabilirsiniz. Alerjik bir reaksiyon ya da boğulma tehlikesi olmadıkça, farklı lezzetleri bebeğinizle deneyerek, hangisini sevdiğini bulmanızda sakınca yoktur. Hatta birçok anne "mama"yı bir kenara bırakıp, yavaş yavaş uygun biçimde bebeklerine ev yemeklerini tanıtmaktadır.

Çocuğunuzu uzun süre, benzer kıvamlı gıdalar ile beslemeye çalışın. Aksi takdirde, çocuğunuza çeşitli gıdalarda varolan farklı lezzet ve dokuları öğretmek için bir fırsatı kaybedebilirsiniz. Kendi mamanızı yapıyor olmak, çocuğunuza ticari mamalara kıyasla çok daha fazla lezzet ve farklı kıvamda yiyecek sunabilmenizi sağlayacaktır.

Dikkat : Bu Gıdalardan Kaçının!

Bal, süt, yumurta, çilek, domates, narenciye ve fındıkla tanıştırmadan önce, çocuğunuz bir yaşına gelene kadar sabredin. Bal, botulinum sporları içerebilir. Botulinum büyük çocuklar ve yetişkinler için zararsız olsa da, bebeklerin olgunlaşmamış sindirim sistemi içinde filizlenerek, bebekte botulizme neden olabilir. Diğerlerinin ise, daha ileri bir yaşta ortaya çıkarlarsa etkileri en aza inebilen yaygın alerjenleri vardır.

Pancar, havuç, şalgam, ıspanak ve diğer yeşil sebzeler nitrit içerebilir. Nitritler vücuda alındığında nitrata dönüştürülür ve kansızlığa yol açabilirler. Nitritler sebzenin yetiştirildiği topraklardan gelmektedir, mümkünse bulunduğunuz bölgenin verilerini kontrol edin. Bazı bölgelerde, yerel üretim bu soruna sebep olmaz. Eğer bölgenizde nitrit açısından uygun gıdalara ulaşmanız mümkün değilse, ticari mamaları kullanmanız gerekecektir.

Çocuğunuza kıyma yedirmek istiyorsanız, bir ev değirmenine yatırım yaparak kıymanızı kendiniz çekebilirsiniz. Eti kıyma haline getirmeden önce yıkayın ve kurutun. Etin potansiyel olarak daha fazla kirlenmiş olma olasılığı varsa "sterilize" etmek için 30 ila 60 saniye kaynar suyla yıkayın.

Temiz Olun!

Bebek maması hazırlamak ve saklamak için her zaman pratik ve hijyenik temizlik gereçleri kullanın. Unutmayın, bebeklerin sindirim sistemleri bakteri ve gıda kaynaklı hastalıklara karşı çok daha hassastırlar.

Uzm. Dr. Banu TAŞCI FRESKO

iyi akşamlar doktor hanım ben mehmet karakuyu afyon ili sandıklı ilçesinde oturuyorum,benim bir 11 aylık kız bebeğim var fakat beslenmesi zor oluyor i... devamı