Emzirirken ihtiyaç duyduğunuz besin maddelerini sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni sürdürerek alabilirsiniz. Ancak doktorunuzun önerisiyle bazı vitamin ve mineral takviyelerini almak kafanızın biraz daha rahat olmasını sağlar. Emzirirken alınması gereken vitaminleri ve mineralleri tanıyarak beslenmenizin bunları yeterince sağlayıp sağlamadığını değerlendirebilirsiniz.

Doğum öncesi vitaminler gebelik süresince alınan takviyelerdir. Bunları emzirme sürecinde almaya devam etmek zorunlu olmasa da sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan bazı maddeleri bu şekilde kolaylıkla alabilirsiniz. Ancak bunları gebelik sırasında aldığınızdan daha fazla miktarda almanız ya da doktor önermedikçe bir ilave yapmanız tavsiye edilmez. C vitamini gibi suda çözünen vitaminler, anne çok alsa bile anne sütünde güvenli dozun üstünde birikim yapmazlar. Ancak A vitamini gibi yağda çözünen vitaminler anne tarafından fazla miktarda alındığında sütte tehlikeli düzeylerde birikebilir.

Emzirirken alınması gereken vitaminlerden biri D vitamini olabilir. Genel olarak bir annenin vücudu, gerekirse kendi depolarından alarak bebeğini beslemeye odaklanır. Bu yüzden annede bir besin maddesi eksikliği gelişmeden çocukta genellikle gelişmez. Ancak bunun istisnası D vitamini olabilir. Bu vitamin güneşin altında vakit geçirdiğimizde cildimiz tarafından üretilir. Güneşe çıkmayan anne ve bebeklerin D vitamini takviyesine ihtiyacı olabilir. Anne takviye aldığında süt aracılığıyla bunu bebeğine iletir. Emziren vegan annelerin B12 vitamini takviyesi almaları da önerilir. Çünkü bu vitamin en kolay hayvansal kaynaklı besinlerden alınmaktadır.

Emzirirken alınması gereken vitaminlerin yanında bazı mineraller de unutulmamalıdır. Çoğu vitaminin emzirmeden dolayı eksikliği gelişmez. Ancak minerallerde eksilme görülebilir. Emziren bir annenin günde 1.000 mg kalsiyuma ihtiyaç vardır ve bu ihtiyaç bebeği için değil kendisi içindir. Emzirirken kemiklerden kalsiyum kaybedilir ve anne aldığı kalsiyumla bu kaybı dengeler. Eğer günde 3 bardak süt içmiyorsanız bir kalsiyum takviyesi almayı doktorunuzla görüşebilirsiniz. Emziren annelerin kan değerlerine göre çinko ya da demir takviyelerine de ihtiyacı olabilir.

Herkesin besin maddesi ihtiyacı farklıdır ve beslenmeden bunları farklı miktarlarda alırız. Dolayısıyla herhangi bir takviyeyi hayatınızın parçası yapmadan önce doktorunuzla görüşün. Doktorunuz sizin ihtiyaçlarınızı değerlendirerek en doğru tavsiyeyi verecektir. Kendi beslenmenizi düzenlemeniz anne sütü aracılığıyla bebeğinizdeki olası eksiklikleri de giderir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Selam hocam. İlk defa doğum kontrol hapı kullanıyorum.Qlairista isimli hapla başladım fakat ilk gün alınması gereken kırmızı hapı kaybettim. Adetimin ... devamı