Vücudun doğal olarak ne kadar kolesterol ürettiğine genlerimiz karar verir. Ancak diyetin de bu konuda önemli bir rolü vardır. Bazı diyet önerileriyle kolesterolünüzü düşürüp, kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Öncelikle az yağlı şeklinde tanıtılan ürünlere dikkat edin. Bu ibare ürünün porsiyon başına 3 gramdan daha az yağ içerdiği anlamına gelir. Ürünün paketine bakarak ne kadar yiyip ne kadar yağ alacağınızı kontrol edin. Lifli beslenmek de önemlidir. Günde 5 ila 10 gram çözünebilir lif almak kötü kolesterolde %5 düşüş sağlayabilir. Bunun için kahvaltıda yulaf ezmesi yiyebilir, salatanıza yarım bardak fasulye katabilir, akşam yemeğine brokoli ekleyebilir veya atıştırmalık olarak portakal veya armut yiyebilirsiniz. 
Yumurtalar artık kolesterol kara listesinde değildir. Günde önerilen kolesterol limiti 300 miligramdır ve bir yumurtada 213 mg bulunur. Bu sebeple eğer sabah yumurta yerseniz günün geri kalanında yediklerinizden aldığınız kolesterole dikkat etmeniz yeterlidir. Sabahları sıcak veya soğuk gevrekler tercih edin. Yulaf ezmesi veya yulaf kepeği gibi besinler bolca lif içerir. Meyve de eklediğinizde kötü (LDL) kolesterolü kontrol altında tutmanıza yardım eder. 
Diyetle aldığınız kolesterol, kandaki kolesterol seviyesini yükseltebilir ama doymuş yağların etkisi daha bile kötüdür. Bu iki madde genellikle aynı anda gıdalarda bulunur. Et, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ açısından zengin gıdaları az yerseniz diyetle aldığınız kolesterol de azalır. Trans yağdan kaçınmak gerekir ancak ürünlerinde belli bir miktardan az trans yağ bulunan üreticiler bunu belirtmek zorunda değildir. Bu sebeple trans yağ olmasa bile içindekiler listesinde hidrojenize bitkisel yağlar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Genel kural olarak bir çorba kaşığında 2 gram veya daha az doymuş yağ bulunan hayvansal ve bitkisel yağları tercih edin. 
Haftada iki kez kırmızı et yerine somon veya ton balığı gibi yağlı bir balık yiyin. Bu balıklarda bol miktarda bulunan omega 3 yağ asitleri kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. 

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT

İyi gunler hocam.kienböck hastasıyım.lunatum kemiginde lekelenmeler baslamis.bu surecte nasil beslenmeliyim ,tedavim nasil olur acaba... devamı