Zihninizde aşk varsa çikolata çok uzakta olmayabilir. Aslında, aşk ve çikolatanın beyindeki etkileri benzerdir. Muhtemelen bu yüzden Sevgililer Günü’nde bu kadar çok çikolata yenilir.

Alçakgönüllü bir parça çikolatada 380 kimyasal bileşen vardır, o yüzden beyninizdeki esas etkisi karmaşıktır. Çikolatanın beyindeki etkileri hakkındaki bazı teoriler şekerin serotonin salıverilmesine neden olduğunu, onun da refah hissi sağladığını içerir. Çikolata teobromin, ksantin ve kafein de içerir, bunlar uyanıklık ve uyarılmayı artıran uyarıcılardır. Çikolatada genelde alıntılanan kimyasal feniletilamindir (PEA), beynin dopamin salıvermesine neden olan bir bileşen, motivasyon ve bağımlılığın ödül yolunda anahtar bir nörotransmiterdir. Anandamit, zevk merkezlerini etkinleştiren, çikolatada bulunan bir nörotransmiterdir. Son olarak, çikolata beyinde bazı ağrı kesicilerle aynı şekilde davranan flavonoller içerir.

Adil olmak gerekirse, bu kimyasallardan bazılarının belirgin bir etki etmesi için bol bol çikolata (yaklaşık 11-12 kg) çikolata yememiz gerekir. PEA o kadar hızlı metabolize edilir ki merkezi sinir sistemine ulaşmayabilir bile. O yüzden belki, çikolata içindeki kimyasalların doğrudan etkileri yerine, aldığımız zevk çikolatanın lezzetinin, kokusunun ve dokusunun tadını çıkarmamızdan geliyordur. Belki de çikolatayla olan kültürel bağlantılarımız onu sevdiğimiz biriyle paylaşmak için daha da teşvik ediyordur!

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba emel hn benim sorum . 1 yıl önce babam yüksek tansiyon sonucuyla beyin kanaması gecirdı. aklı yerine gelmedi anlamsiz şeyler konuşuyor insanl... devamı