Nedir

Diyabetik Ketoasidoz (DKA)

Diyabetik ketoazidoz (DKA) vücuttaki hücreler enerji için gereksindikleri şekeri (glikoz) alamadıkları zaman, örneğin diyabetiniz olduğu halde yeterince insülin almadığınızda ortaya çıkan bir durumdur. İnsülin olmazsa vücut, enerji için şeker kullanamaz. Hücreler şeker almazlarsa, vücut enerji için yağları ve kasları parçalar. Bu durumda ketonlar, yani yağ asitleri üretilir ve kan dolaşımına girerek diyabetik ketoasidoz denen bir kimyasal dengesizliğe (metabolik asidoz) neden olur.

Belirtileri

Belirtiler

Siz belirtileri fark edemeden önce kan şeker seviyeniz çok yükselmiş olabilir. Belirtileri şunları kapsar:

  • Yangılı, sıcak, kuru ten.
  • Bulanık görüş.
  • Sık susama.
  • Baş dönmesi veya uyanmada güçlük çekme. Küçük çocuklar normal faaliyetlerine ilgi göstermeyebilir.
  • Hızlı veya derin soluma.
  • Keskin, meyvemsi nefes kokusu.
  • İştah kaybı, karın ağrısı ve kusma.
  • Kafa karışıklığı.

Diyabetik ketoasidoz ciddiyse, nefes almada güçlük çekebilirsiniz, beyniniz şişebilir (beyin kabuğu ödemi), komaya girme ve hatta ölüm riski vardır.

Sebepleri

Sebepler

Ketoasidoz ciddi bir enfeksiyon veya başka bir hasatlığın varlığına, ciddi biçimde dehidrasyona (su kaybına) veya bu faktörlerin bir kombinasyonuna rağmen yeterince insülin almamaktan kaynaklanabilir. 1. Tip diyabeti olan birçok insanda olduğu gibi vücutlarında çok az veya hiç insülin olmayan insanlarda meydana gelebildiği gibi, 2. Tip diyabetlerde kan şeker düzeyleri yüksekken de meydana gelebilir.

Risk Faktörleri

Risk Altındakiler

1. Tip diyabetiniz varsa, yeterli insülin almadığınızda, ciddi bir enfeksiyonunuz veya başka bir hastalığınız varsa veya vücudunuz ciddi biçimde dehidrasyona (su kaybına) uğrarsa, DKA riski içindesinizdir. DKA bazı durumlarda diyabetin ilk göstergesi olabilir.

Testleri

Teşhis

Diabetik ketoasidoz teşhisini doğrulamak için kan ve idrar taramalarını içeren laboratuar testleri yapılır. Ketonları idrarla tespit eden evde kullanabileceğiniz testler mevcuttur. Kan şekerinizin yükselme ihtimaline karşı ecza dolabınızda bunlardan birkaç tane bulundurun.

Tedavisi

Tedavi

Diyabetik ketoasidoz ciddiyse, hastanede ve genellikle yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmelidir. Tedavi damar yoluyla insülin vermeyi ve kandaki bazı kimyasalları (elektrolitleri) yakından takip etmeyi kapsar. Kan şekeri seviyenizin ve sıvı halinin güvenli oranlara inmesi birkaç gün alabilir.

Op. Dr. Serkan DEMİRYOĞURAN

doktor bey ben küçük yaşta böbreklerimden kum düşürmüştüm şuan 18 yaşındyım ateşlenip doktara gittim idrar tahlili istendi ve protein fazlalıgı çıktı ... devamı