Hepimiz, gençken aynaya baktığımızda gördüğümüz gibi diri ve parıldayan bir yüze sahip olmak isteriz. Kollajen enjeksiyonları güneşten zarar görmüş veya yaşlanan cildin gençleştirilmesinde kullanılabilecek yöntemlerden biri olabilir.

Derinizde birçok tabaka mevcuttur. Dış tabakanın hemen altında (epidermis) ikinci tabaka olan dermis vardır. Bu tabakada kan damarları, sinirler ve kıl kökleri mevcuttur; fakat daha çok da kollajen adı verilen bir proteinden oluşur. Kolajen, fiber ağıyla hücre ve kan damarlarının gelişmesine yardımcı olan kilit destek yapısıdır. Kolajen ayrıca kıkırdak, diş ve kemiklerde bulunur.

Tıp bilimi bu doğal proteinin değerini algıladı ve şimdi cerrahlar yaşlanma belirtilerini yok etmek, yaraları doldurmak, yüzünüzün hacmini geliştirip görünüşünü geliştirmek gibi birçok amaçla çeşitli kolajen dolguları kullanıyorlar. Kolajen dolgular anestezi işlemlerinde kullanılacak piyasadaki ilk tür dermal dolgulardı. En popüler tedavilerden biri kollajen dudak enjeksiyonlarıdır.

Kolajen dolgular ya insan ya da inek (büyükbaş) gibi hayvanların derisinden elde edilir. 
  • İnsan kaynağından elde edilen enjekte edilebilir kolajen formüller.
  • Arınmış büyükbaş kolajenleri insanlardan elde edilen kolajenden farklı olarak alerji testi gerektirir.
  • Arınmış domuz kolajeninden elde edilmiş kolajen dolgu alerji testi gerektirir.
  • Melez kolajen türleri. Bu, büyükbaş hayvan kolajeni ve küçük küreler olan homojen polimetil metakrilat mikrosferin bir karışımıdır. Bu kürecikler yalnızca istenen görünüşü sağlamaz ayrıca doğal kolajen üretimini de hızlandırır.
  • Kolajen dolgular için bir diğer kilit kaynaksa kendi vücudunuzdur. Otolojen kendi vücudunuzdan gelen kollajen olup bir önceki işlemde alınıp sıvı formunda işlenir. Karın sıkılaştırma ameliyatı veya cildinizi alınmasına neden olan başka bir ameliyatınız varsa vücudunuz kolajen almak üzere kullanılabilir. Sonra sterilize edilir ve tekrar enjeksiyona hazırlanır. İşlenen sıvı kolajeniniz güvenli bir biçimde beş yıl boyunca saklanıp ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.
  • İzolajen enjeksiyonu da kendi derinizden alınan bir kolajendir fakat bir laboratuvarda klonlanır ve sıvı formuna geçirilir. Bir silgi boyutundaki cilt parçası tek ihtiyaç duyulan şeydir. Bu parça laboratuvara gönderilir ve birkaç hafta içinde cerrahınıza geri gönderilir.  İki haftalık aralıklarla en az üç enjeksiyon tavsiye edilir. İlk enjeksiyon kırışıklıklarınızı yüzde 15 oranında giderecek, ikincinin etkisi yüzde 35 ve üçüncüsünün etkisi yüzde 70 olacaktır. Canlı hücreler enjekte edildiği için, gelişim enjeksiyondan aylar sonra de ilerlemeye devam edebilir.
  • Son bir seçenekse insan kadavra derisinden alınıp sterilize edilen, arıtılan ve sıvı formuna dönüştürülen dermalojendir. En iyi sonuçları elde etmek için bir ila iki aylık aralıklarla iki üç kollajen enjeksiyonu tavsiye edilir.
İLGİLİ MAKALE

Dermal dolgular: PMMA

Dr. Özer AKINCI

hocam iyi günler dilerim.Ben 2 hafta önce arka dişime dolgu yaptırdım ve ilk günden itibaren dolguda bir yükseklik wardı bu yüksekliğin zamanla kaybol... devamı