Davranış terapisinin bazı türleri, DEHB problemleri bulunan hastaların tedavisinde çok az etkili olur. Ama davranışsal yönetim tedavi türlerinden bazılarının, başarı ile kullanılması mümkündür. DEHB tedavisinde bu tip yaklaşımlar, ilaçlarla birlikte ya da ilaç kullanılmadan uygulanabilir. 

Davranış yönetimi terapisi uygulaması sırasında, lisanslı bir ruh sağlığı uzmanı hem sizinle hem de çocuğunuzun öğretmeni ile çalışmalar yapacaktır. Terapist size, çocuğun davranış yönetimine yönelik eğitimler verecektir. 

Eğitim çalışmalarında, size ve çocuğunuzun öğretmenine, çocuğunuzun davranışlarını kötü huy olarak değil, DEHB rahatsızlıklarının belirtileri olarak algılamanız öğretilecektir. Seanslar, çocuğunuzun davranış şekillerine odaklanmayı öğrenmenize yönelik olarak uygulanır. Aynı zamanda, küçük uygunsuz davranışları görmezden gelebilmeyi öğrenirsiniz. 

Ayrıca etkin davranış yönlendirme programlarını kullanabilmek için, açık ve anlaşılır komutlar vermeyi öğrenirsiniz. Yönlendirme programlarını uygularken, jeton, bilet veya puan verme gibi ödüllendirme sistemlerini kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem siz hem de çocuğunuzun öğretmeni, çocuğun davranışlarını yönetmek konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Bu yönlendirmeleri yapabilmek için, ödüllendirmek veya sağladığınız avantajları kısıtlamak gibi hızlı ve tutarlı sonuçlar veren yöntemler kullanabilirsiniz.

Davranış yönetimi tedavisinin unsurlar şunlardır: 

Hedef belirleme. Öğretmeniyle birlikte, çocuğunuzun kendisine belirli hedefler koyarak başarmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu başarı örnekleri, çocuğunuzun bir saat veya daha fazla süreyle masasında oturabilmesi, bir arkadaşı ile dostça oyun oynayabilmesi, sınıfta verilen bir görevi tamamlayabilmesi gibi hedefleri içerebilir. 
Ödüller ve sınırlandırmalar. Çocuğunuz ödülleri veya sınırlandırmaları kendi davranışlarının sonucu olarak algılar. Örneğin, iyi bir davranış sergilemesi ya da konulan hedefleri gerçekleştirmesi halinde, ona zevk aldığı bir faaliyetle uğraşması için ek zaman verebilirsiniz. Olumsuz davranışları ise, zevk aldığı aktivitelerin kısıtlanması ya da sağlanan özel imkanlardan mahrum bırakma şeklinde yanıtlanabilir. 
Uzun süreli ve tutarlı tedavi. Hedef belirleme, ödüllendirme ve sınırlandırma yöntemlerinin, çocuğunuz davranış değişikliklerini kendi alışkanlıkları haline getirene dek uygulanması önemlidir. 

Çocuklarda DEHB tedavisi için genellikle ilaç tedavisi, davranış yönlendirme tedavisi ya da her iki tedavi yönteminin birlikte uygulanması tavsiye edilmektedir. Çocuğunuzda ortaya çıkan DEHB rahatsızlıklarının güvenli ve etkili bir şekilde tedavi edilmesini sağlayabilmek için uygulanacak yöntemi seçerken, bu yöntemin çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını karşılamaya uygun olup olmadığını göz önünde bulundurun. Tedavi yöntemine karar vermeden önce, mutlaka bir doktordan fikir alın. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam Merhabalar benim sorum excımer lazer tedavisi uygulanan hastaların gözünde herhangi bir iz kalırmı veya lazer ameliyatı olduğu anlaşılırmı ?... devamı