Cinsellik ile ilgili sorunlar, tıptaki hızlı gelişmelerden ancak 80’li yıllardan sonra  nasibini almaya başlamıştır.  Cinselliğin yüz yıllardır bir tabu gibi algılanmış olması ve konuyla ilgili özel uzmanlıkların yeterli olmaması bunun en önemli iki nedeni gibi görünmektedir.
 Uzmanlıklar oluştukça başarı oranları giderek artmaktadır. Bir sınıflama yapacak olursak vajinusmus (kadın cinsel organının kadının isteği dışında girişe izin vermemesi), erken boşalma (erkeğin cinsel ilişkiye henüz girmemişken ya da girdikten kısa bir süre sonra boşalması) ve orgazm olamayan kadınların tedavisi en kolaylıkla (birkaç seansta) tedavi edebildiğimiz cinsel sorunlardır.
 Sonradan ortaya çıkan orgazm bozuklukları, cinsel isteksizlik, geç boşalma ve performans sıkıntısına bağlı sertleşme bozuklukları, tedavisi ikinci derecede kolay gruba alabiliriz.
Evliliğin genel gidişatı cinsellikle paralel gittiği için, evlilik sorunlarının çözümü cinsel sorunla uğraşanların ayrıca uzmanlaşmaları gereken bir konu haline gelmiştir. İki cinsel sorundan bir tanesi evliliğin cinsellik dışı alanlarından kaynaklanmaktadır (farklı kültürel geçmişler, gücenmeler, ifade edilememiş sitemler, güç savaşı vs).
Biz uzmanlar cinsel terapide ne yapıyoruz?
 -Soruna özel yaklaşımlarda bulunuyoruz (özel teknikler vs),
 -Yeniden cinsel eğitim veriyoruz,
 -Elindekini en iyi biçimde kullanmayı öğretiyoruz,
-Evlilik ya da çift ilişkilerini iyileştirip, indirekt olarak sekste iyilik sağlamaya çalışıyoruz,
-Yatakta performans seyircisi değil oyuncu olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.
Evet cinsel sorunlar gerçekten de tıbbın diğer bir çok alanındaki sorunlarla kıyasladığınızda, çok daha çabuk ve etkili bir biçimde tedavi edilebilen sorunlardır. Alınacak birkaç seanslık danışma, kişinin cinselliğine ve dolayısı ile tüm yaşantısına pozitif yansır.
 

Füsun YILMAZ

Merhaba,ben bu hafta üniversite tercihi yapıcam ama fiyoterapi ve rehabiilitasyon bölümü ile dil ve konuşma terapisi arasında kaldım.Bana yarcımcı ola... devamı