Nedir

Eğer ilk yaşlanan yerlerimiz gözlerimiz ise, boynumuz tartışmalı olarak ikinci sıradadır. Dikey sarkmalar, yatay kırışıklıklar, toplu gıdılar, heybetli "hindi-gerdanı" ve kıvrımlı derinin kalitesine bağlı olarak, hepsi birlikte bizi olduğumuzdan daha yaşlı bir görünüme sokarlar. Boyun gerdirme (veya platizmaplasti, boynun önünde uzanan platizma kaslarının ardından isimlendirilmiştir) deriyi sıkılaştırır ve derinin altında yatan kasları kaldırarak çene çizgisini düzelterek onu şekle sokar. Genellikle yüz gerdirme ameliyatlarıyla birlikte yapılır, ama aynı zamanda tek başına uygulanan bir işlemdir.

Kim Uygun Adaydır

Boyun gerdirme için en iyi adaylar genellikle sigara içmeyen, genellikle sağlıklı olanlar, pozitif bakışa sahip olanlar ve sonuçlar hakkında gerçekçi beklentileri olanlardır. Boyundaki sarkma belki yaşa bağlı olabilir, ama aynı zamanda kilo vermenin belirtisi ya da basitçe kalıtsal olabilir. Boynunda sarkmalar ve/veya kırışıklıklar olanlar ve boyunla çene ya da çene kemiği arasındaki boşluğu azalmış olanlarda boyun gerdirme işlemi uygulanabilir.

Ameliyat Öncesi

Cerrahınız sizi ameliyata almadan önce sağlık durumunuzu doğrulamak için bazı laboratuvar testleri yapacaktır. Ayrıca sizin dinlenmenizi, kendinizi ayarlamanızı ve ameliyattan bir iki hafta önce belirli ilaçları almanızı isteyecektir. Ayrıca, aspirini, çoğu iltihap öneyici ilaçları ve bitkisel takviyeleri ameliyattan yaklaşık iki hafta önce kesmenizi isteyecektir, çünkü bunlar kanamayı artırabilir. Aldığınız her şeyle ilgili cerrahınızla konuşun.

Ameliyat Sonrası

Çoğu boyun ameliyatı hastaları günübirliktir. Ameliyattan sonra, cerrahınız yüzünüzü ve çenenizin altını kaplayacak bir basınçlı bez saracaktır. Boynunuz anestezi etkisi azaldıkça sıkı ve ağrılı olacaktır, hatta sonraki 3 gün şişme ve belki morluklar gözlenecektir. Birkaç gün sonra sargılar çıkarılabilir ama dikişleriniz 7-10 gün süresince kalacaktır.

İyileşme Süreci

Çoğu hastalar ağır olmayan işlerine 5 -10 gün sonra dönebilirler. Ancak, ameliyattan sonraki birkaç gün, eğilmemeye, ağır objeler kaldırmamaya, hatta kafanızı sağdan sola çevirmemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca bir ya da iki hafta süresince başınız yüksekte uyumak zorundasınız. Bu yönetmelikler hastanın sağlığına, kullanılan tekniğe ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Daima cerrahınızın önerilerini dinleyiniz.

Riskler

Riskler ve olası komplikasyonlar şunlardı: istenmeyen yara oluşunu, aşırı kanama ya da hematom, deri kaybı (doku ölümü), pıhtı oluşumu, hissizlik ya da histe farklılık ya da aşırı kaşıntı, anestezi riskleri, deri renginde değişiklik, ısrarcı ödem (şişkinlik), deri konturlarında belirsizlikler, derinin tekrar sarkması, tatmin edici olmayan estetik sonuçlar ve tekrar ameliyat gereksinimi.

Ameliyattan sonra, şunlardan herhangi birini hissederseniz direkt doktorunuzu arayınız: göğüs ağrısı, nefes darlığı, olağan olmayan çarpıntı, aşırı kanama.

Tamamlayıcı İşlemler

Boyun kaldırma ameliyatı hastanın alacağı sonucu iyileştirmek için genellikle diğer ameliyatlarla birlikte gerçekleştirilir. Bu işlemler yüzün orta ve aşağısındaki sarkmaları düzeltecek yüz kaldırma ameliyatını, kaş kaldırma ya da "yorgun" görünen gözleri düzeltmek amacıyla göz kapağını kaldırmak, çene ya da çene kemiği implant ya da çene altına liposakşın uygulaması ya da genel görünümü düzeltme amacıyla deri düzeltme prosedürleri (örneğin lazer kazıma ya da kimyasal cilt soyma) olabilir. Sonuçlar ayrıca botoks enjeksiyonları veya cerrahi olmayan deri sıkılaştırma ya da radyo-frekans tekniğiyle iyileştirilebilir.

Nasıl Yapılır

  1. Anestezi verilir. Boyun kaldırma ameliyatı ya damar içi sedasyon ya da genel anestezi altında uygulanır. Minimum bir kaldırma için cerrahınız belki bölgesel anesteziyi ya da oral sedatif ve lokal anestezinin bir karışımını uygulayabilir.
  2. Kesikler yapılır. Geleneksel boyun kaldırma kesikleri kulak memesinin önünden başlar, aşağıya doğru eğrilir ve boynun arkasında, kulağın bitiminde durur. Eğer platizma kasları da sıkılaştırılacaksa, çene altında çok küçük bir kesik uygulanabilir. Ancak daha yeni ve daha özelleşmiş işlemler kullanılan tekniğe ya da gereken boyun kaldırma miktarına göre yalnızca boynun arka kısmında, saçın bitiminde açılan kesikleri içerebilir (arka boyun kaldırma olarak da bilinir) veya (bazı süspansiyon teknikleriyle) sadece kulağın arkasından yapılabilir.
  3. Platizma kasları sıkılaştırılır. Yaşlanan bir yüzde, platizma kasları deriye destek sağlama yetisini kaybederek ayrılabilir ve boynun yatayda bantlaşmış halde görünmesine neden olabilir. Dikişler kullanılarak, bu kaslar birbirlerine tekrar birleştirilir, bu teknik bir korsenin bağlanmasına benzer. Bu kasların bir kısmının alınması da söz konusudur ve bazı lazer yardımlı sıkılaştırma deri altına uygulanabilir.
  4. Fazla deri alınır. Fazla deri dikkatle uzaklaştırılır.
  5. Deri ve dokular yeniden konumlanır ve sabitlenir. Süspansiyon kaldırması söz konusu olduğunda, cerrah bazı dikişleri, ağ benzeri yapıları veya deri içine ve kasların arasına eklenir ve bir çeşit hamak benzeri destek sağlanarak doku sıkıca tutturulur.
  6. Kesikler kapatılır ve bandajlanır. Cerrah kesileri çok tabakalı dikiş tekniğiyle kapatır. Gerekirse, yaralar bandajlanmadan önce dranlar yerleştirilir.

Prof. Dr. Nejat GÜNEY

HOCAM BEN 2 AY ÖNCE SAĞ EL BAŞ PARMAK TENDON KESİYİ AMELİYATI OLDUM TENDON %90 KESİKMİŞ DİKTİLER YAPTILAR 1 GÜN ÖNCEDE BEN BİRAZ ELİMİ GERDİRDİM VE GI... devamı