Böbrekler vücut için iki hayati görevi üstlenirler: vücut sıvılarını düzenlemek ve zehirli atıkları atmak. Böbrekler sağlıklı olduğunda kanı süzer ve temizlerler, atıkları idrar yoluyla dışarı atarlar. Böbrek sağlığını korumak için beslenme, egzersiz ve medikal sorunları yönetmek gibi çeşitli faktörler değerlendirilmelidir. Böbrek sorunları veya böbrekleri etkileyebilecek diyabet gibi hastalıkları olanların böbrek sağlığını korumak için ilave önlem almaları gerekir.

Öncelikle aşırı kilonuzu verin. Obezite, artan tansiyon ve tip 2 diyabet riski sebebiyle böbrek hastalığı geliştirme riskini artırır. Genel olarak sağlığınızı iyileştirmeniz için ne kadar kilo vermeniz gerektiğine karar verin. Kilo vermek için yürümek, koşmak gibi düzenli bir egzersiz programına başlayın. Doymuş yağ alımınızı azaltmak için beslenme düzeninizi değiştirin, çünkü bu yağlar böbreklere hasar verebilecek hastalıkların görülme riskini artırır. Olan medikal sorunları belirlemek için fiziksel muayeneden geçin ve doktorunuzdan sizin için en iyi beslenme düzeni hakkında fikir alın.

Alkol içmeyi bırakın. Kronik alkol kullanımı böbreklere hasar verir, sıvı dengesini bozar ve atıkların vücuttan düzgün bir şekilde atılmasını engeller. Alkol, böbreklerin vücut sıvılarını ve elektrotlarını düzenleme yeteneğini bozar. Alkolü çok almaktan kaçının veya tamamen bırakın. Eğer içmeniz gerekiyorsa haftada 6 bardaktan fazla almamaya dikkat edin.

Doğal bir böbrek temizliği yapın. İdrar yolları detokslarıyla böbrek sağlığı korunabilir ve böbrek taşları çözülebilir. Süzülmemiş 240 ml elma suyunu, 20 damla ortanca kökü tentürüyle karıştırın ve üç hafta boyunca her gün için. Veya bir maydanoz kapsülünü, 15 damla hatmi kökü veya zencefil kökü kapsülüyle beraber alarak böbreklerinizi temizleyebilirsiniz. Günde üç litreye kadar su içmek de böbrek temizliğine yardımcı olacaktır.

Beslenmenizde fosforu azaltın. Sağlıklı böbrekler kanda bulunan fosfor değerini düzenlerler. Ancak hasar görmüş böbrekler bu işi yapamaz ve fosfor seviyelerinin çok yükselmemesi için sizin fosfor alımını azaltmanız gerekir. Fosfor içeriği yüksek gıdalar genellikle protein içeriği yüksek gıdalardır ve bunların arasında etler, süt ürünleri ve fasulyeler bulunur. Dondurma ve yoğurt yerine şerbet veya meyve tüketebilir, kremalı çorbalar yerine berrak çorbalar içebilir veya tam tahıllar yerine rafine tahıllar tüketebilirsiniz. Bu konuda doktorunuz sizin için en iyi beslenme tercihlerine karar verebilir. 

Asetaminofen içeren ağrı kesicileri günlük olarak kullanmayın. Bu ağrı kesicilerin aşırı kullanımı böbrek hasarına yol açabilir. Eğer kalbiniz için aspirin alıyorsanız, böbrek sağlığını korumak için bunun etkilerini doktorunuzla görüşün.

Op. Dr. Aytan KAR

doktor bey benim sağ böbreğime up darlık teşhisi kondu ve sağ böbrekte 3 tane taş var ve grade 2 şişme var dendi bu durumda benim ne yapmam gerekiyor... devamı