Böbrekler vücudun ana filtre sistemidir. Vücuttaki sıvı miktarını kontrol eder ve vücuttaki mineralleri ve elektrolitleri süzerler. Yaşlandıkça böbreklerin işlevi azalabilir ve bu genel sağlığınızı, ne yiyip içebileceğinizi etkiler.
Böbrekler sıvı dengesini korumakla görevli oldukları için böbrek hastalığında içecek tüketimi yapılabilecek ilk düzenlemedir. Doktorunuz size günde içebileceğiniz sıvı miktarını söyleyecektir. Bu günde 8 bardağa kadar çıkabilir. Böbrek hastalığı geliştikçe böbrekleriniz daha az sıvıyı süzebilecektir. Tavsiye edilen sıvı miktarı çorba, meyve ve sebzelerden alınan tüm sıvıları kapsar. Eğer ağız kuruluğundan şikayetçiyseniz doktorunuz buz küpleri emerek rahatlamanızı tavsiye edebilir.
Şeker hastası olan yaşlı kişilerde böbrek hastalığı görülme riski yüksektir çünkü hastalık böbrek hücrelerini etkileyebilir. Böbrek hastalarında karbonhidratlar diyetin önemli bölümünü oluşturur. Şeker hastalığı varsa bu durum değişecektir. Doktorunuz buna göre karbonhidrat alımı sağlayacak ama kan şekerinizi çok yükseltmeyecek ekmek ve tahıl gibi kaynaklar önerebilir.
Böbrekler diyetinizdeki proteinleri parçalamakta zorlanabilir. Bu yüzden doktorunuz günlük protein alımını ağırlığınızdaki kilo başına 1 gramla sınırlayabilir. Tavsiye edilen protein kaynakları arasında balık, tavuk, yumurta ve protein tozu bulunur. Fosfor içerdiklerinden proteinin kalsiyumlu kaynaklarından kaçınmanız gerekebilir. Fosforun süzülmesinden böbrekler sorumludur bu yüzden süt ürünlerini tüketmek zorlayıcı olabilir. Çok fazla fosfor tüketirseniz kaşıntı yaşayabilirsiniz.
Yaşlandıkça doktorunuz tansiyon seviyesini aşağıda tutmak için sodyum alımınızı azaltabilir. Ayrıca çok sodyum tüketmek susuzluk çekmenize sebep olarak böbrek hastalığı diyetinize olumsuz etki yapabilir. Potasyum böbreklerin süzdüğü bir diğer elektrolittir. Potasyum tüketiminizi azaltmak için yediğiniz sebze ve meyve miktarını azaltabilirsiniz.
Dünya Böbrek Günü
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Bilinçsizce Tüketilen Gıdalar Beyninize Zarar Veriyor Olabilir
Kilo Alımına Neden Olan Hastalıklar
Lateks Alerji Beslenmesi
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Bel Kalça Oranı Kalp İçin Önemli