Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma, bostan otunun karaciğer iltihaplanmasıyla mücadele edebileceğini gösteriyor.

Söz konusu araştırma, bostan otu bitkisinin içindeki maddelerin karaciğer kanseri iltihaplanmasını ya da kemoterapi alan kanser hastalarını tedavi edebildiğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, Amerikan Kanser Topluluğu Dergisi’nde çeşitli hastalıklarla mücadele etmek için 2 bin yıldır kullanılan bitkilerin, karaciğerin kemoterapi zararlarından korunmasına yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Araştırmaya göre doktorlar, karaciğer iltihabına neden olan kemoterapi ilaçlarının dozunu azaltıyor ya da terapiyi tamamen durduruyor.Bostan otunun, siroz ve hepatit sonucu oluşan karaciğer hasarlarını tedavi etmek için kullanılıp kullanılmayacağını araştıran çalışmalar bile bulunuyor.

Bostan otunun, karaciğer problemleriyle sonuçlanan kemoterapi zararlarını tedavi edip etmediğini test etmek üzere yola koyulan araştırmacılar, kemoterapi ile ilişkili karaciğer zehirlenmesi olan akut lenfomatik lösemi hastası çocuklar üzerinde bir çalışma yaptılar. Çalışmaya 50 çocuk katıldı. Çocuklar rastgele iki gruba ayrıldılar ve 28 gün boyunca bir gruba bostan otu, diğer gruba da plasebo verildi.

Çalışmanın başlangıcında, bütün çocuklarda karaciğer iltihaplanması göstergesi olan AST (aspartate amino transferase) ve ALT  (amino alanine transferase) karaciğer enzimleri kan değerleri, yüksek oranlarda görüldü.

Çocukların karaciğer enzimleri, plasebo veya bostan otunu aldıktan 28 gün sonra yani araştırmanın 56. gününde tekrar ölçüldü. Bostan otu alan çocukların karaciğer enzimlerinde plasebo alan gruba göre daha iyi gelişmeler olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, bostan otu alan çocukların AST değerlerinin önemli ölçüde düştüğünü ve ALT değerlerinin ise ciddi oranda düşme eğilimine girdiğini söylüyorlar.

Bostan otu, kemoterapi hastalarının ilaç dozlarının düşürülmesi zorunluluğuna karşı da faydalı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. .

Bostan otu alanların yüzde 61’inde, plasebo alanların ise yüzde 72’sinde kemoterapi ilaçlarının dozu düşürüldü. Ayrıca, bostan otunun kullanımının güvenli olduğu da araştırmacıların verdiği bilgiler arasında.

Araştırmacılar, bostan otunun kemoterapi üzerindeki etkisini araştırmak üzere laboratuvar ortamında lösemi hücreleriyle yaptıkları çalışmada,bitkinin, kemoterapinin kanserle mücadele özelliklerini etkilemediğini saptadılar.

Araştırmacılara göre daha uzun süreli etkilerinin görülmesi ve diğer kanser türlerindeki karaciğer iltihaplanmasını azaltıp azaltmadığı ve diğer kemoterapi türlerinde işe yarayıp yaramadığının anlaşılması için, bostan otu hakkında daha ileri çalışmalar yapılması gerekiyor.

Amerika’da diyet takviyesi olarak bulunabilen bostan otu sıklıkla karaciğer üzerindeki etkileri nedeniyle kullanılıyor. Araştırmacılara göre, bilim adamları bostan otunun faydalarını son yirmi yılda anlamaya başladılar.

Ayrıca araştırmacılar, bostan otu bitkisinin kanser tedavisindeki yerinin anlaşılması için kemoterapi ile birlikte çocuklarda kullanılabilirliğini ve bunun güvenli olduğunu gösteren bu çalışmanın bilinen ilk kontrollü klinik çalışma olduğunu da belirtiyorlar.

İLGİLİ MAKALE

Tek Organa Kemoterapi

Prof. Dr. Kaan AYDOS

İlk tüp bebek denememiz başarısızlıkla sonuçlandı eşimde azosperm var bir yıl önce de kemoterapi gördü şimdi mikroenjeksiyon uygulamasını düşünüyoruz ... devamı