Genel olarak miliyarya adı altında toplanan isilik, üç gruba ayrılır. Bunlardan ilk grupta toplu iğne başı büyüklüğündeki lezyonlar yer alır. İkincisinde lezyonlar biraz daha büyük ve yaygınlaşır, veziküller oluşur. Üçüncü aşamada ise daha çok püstüller akıntı şeklinde görülür. Eğer bebeğin alnında, sırtında, göğsünde döküntü görülüyorsa, hava çok sıcaksa, bebek aşırı giydirilmişse bunların isilik olma ihtimali çok yüksektir. Herhangi bir enfeksiyon ya da döküntülü çocuk hastalığı riski ise daha düşüktür. İsilik genellikle ebeveynlerin yaptığı yanlışlardan kaynaklanır. Sıcak havalarda bebekleri az giydirmek, onlara sık sık banyo yaptırmak ve ortam ısısını ayarlamak, genellikle isiliğin kendiliğinden gerilemesini sağlar.

Bir hekimin isiliği başka bir hastalıkla karıştırması mümkün değildir. Ama isiliğin miliyarya rubra, miliyarya profunda gibi daha ağır formları söz konusu olduğu zaman, suçiçeği benzeri veziküller oluşur. Suçiçeği vücudun her yerinde görülür ve ateş eşliğinde gelişir. İsilik ise daha çok alında, sırtta, göğüs bölgesinde bulunduğu için, suçiçeğindeki lezyonlar kadar bariz değildir. Keza isilikte pek kaşıntı ve ağrı olmaz. Ancak suçiçeğinde çocukta kaşıntı ve ateş, o bölgelerde hassasiyet olur.
İLGİLİ MAKALE

Yürümek ve İsilik

Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

hocam iyi günler 2 yıl önce sol g 1 varikosel ve sağ epididim kisti teşhisi kondu. ve bu durum benı cok rahatsız edıyor. sperm testi orta derece ... devamı