Bebeklerde süt dişlerinin çürümesi, daha bebeklik çağındayken başlar. Dişler ilk sürdükleri zaman, süt dişlerinin yapısal farklılıklarından dolayı daimi dişlere göre çürüğe biraz daha yatkın olabilirler. Fakat burada önemli olan nokta, bebeklerde dişler daha ilk sürmeye başladıkları zaman, fırçalama işlemine da başlanmasıdır. Süt dişleri yapısal olarak kalsiyum ve sertlik anlamında daimi dişlerden daha güçsüzdürler. Çocukların beslenme alışkanlıkları, özellikle de bebeklik çağlarında yapışkan ve çiğneme gerektirmeyecek ya da az gerektirecek gıdalarla gerçekleşir. Dolayısıyla bu gıdaların diş üzerine yapışarak diş çürüğü oluşturma ihtimali daha yüksektir.

Bebeklerde diş çürümesinde genetik faktörlerde rol oynar. Eğer annede ve babada diş çürüğü ve diş eti hastalıkları varsa, çocukta risk altında demektir. Dolayısıyla bu bebeklerde özel önlemler alınması gerekebilir. Bu konuda tükürük yapısı da çok önemlidir. Eğer bebeklik çağında tükürüğün tamponlama kapasitesi düşükse, dişler daha erken çürüyebilir. Bütün bunları yanı sıra, çocukların diş çürüklerinden korunabilmesi için düzgün bir beslenme şekli uygulanması, şekerli, yapışkan ve karbonhidratı az olan gıdalarla beslenmeleri uygun olacaktır.

Dr. Özer AKINCI

İyi günler hocam, son zamanlarda üst sol tarafta en sonda bulunan boşlukta (diş etinde) hafif bir acı hissediyorum parmağımla dokandığım zaman biraz s... devamı