Bebeklerde wheezing infant denilen hırıltı ya da hışırtı bir hastalık değildir. Birçok hastalığın ortak bulgusudur. Solunum yollarını etkileyen virüslerin ve akciğerleri etkileyen bakteriyel enfeksiyonların çoğunda hırıltı görülür. Dolayısıyla hırıltısı olan her bebek ileride astım olacak diye bir kural yoktur. Hırıltı görülen bebeklerde, geçici olarak adlandırılan bir hırıltı sendromu vardır ve bu 3 yaşından sonra geçer. Hırıltısı olan bazı bebeklerde ise 6 yaşından sonra iyileşir. Yani erken dönemde, ilk 6 yaşta hırıltı sorununu çok fazla yaşayan çocukların yaklaşık yüzde 80’inde 6 yaşından sonra sorun kendiliğinden ortadan kalkar. Hırıltı, birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.

Yeni doğmuş bir bebekte, annenin tükettiği süt ürünleri bebeğe geçtiğinde, ses tellerinin bulunduğu bölgede ödem yaparak hırıltıya neden olabilmektedir. Süt alerjisi olan çocuklarda akciğeri uyararak hırıltıya yol açabilmektedir. 6-8 aylık ya da 2 yaşına kadar olan çocuklarda hırıltı yapan bir diğer faktör, virütik bir enfeksiyondan sonra ses tellerinin bulunduğu bölge ödem oluşmasıdır. Bu durum çocuklarda hırıltıya, sesinin kaba çıkmasına, havlarmış gibi öksürmesine neden olur. Krup denilen bu durum, halk arasında yalancı kuşpalazı olarak da bilinir. Bu hırıltı kısa sürelidir, 2-3 gün içinde kendi kendine iyileşir.

Prof. Dr. Mehmet VURAL

1 yasinda oglum var 10 gün önce kusma ve isali vardi anne sütünün disinda yemek yada su içmiyordu 1 hafta önce emeklerken halinin ustune kafasi düsüp ... devamı