Sütten Kesme
Bebeğinizi Sütten Kesme
Bazı kadınlar için emzirmeye başlamak zordur ama bazı kadınlar için emzirmeye veda etmek daha da zordur.
Yaşam tarzınız ve kariyer beklentileriniz, bebeğinizi istediğiniz uzunlukta emzirmenizi zorlaştırabilir. Ancak bebeğinizi memeden kesmek daha büyük zorluklar çıkarıyorsa, şaşırmayın –en azından başlangıçta.
Uzmanlar bu konuda şunları söylüyor: “Emzirmenin keyifli hormonsal etkileri ve duygusal bağlanmanın tatmini bir araya geldiğinde, bazı kadınlar için yaşam tarzları öyle gerektirse bile emzirmeyi bırakmak çok zor hale gelir.”
Yine uzmanlara göre, eğer önce bebekler emmeye olan ilgilerini kaybederlerse, anne açısından emzirmeyi bırakmak alabildiğine zorlaşır. Çünkü “Bebek yeterince emdiğine karar verirse, anne artık bebeğin kendisini istemediği ya da artık kendisine daha fazla ihtiyaç duymadığı düşüncesiyle sarsılabilir. Bu nedenle çok üzülebilir veya altüst olabilir.”
Emzirmenin Sonlanması
Bebek açısından emzirmenin sonlanması
Aynı zamanda bazı bebekler, anne sütten kesme sürecini başlattığında reddedilmiş hissedebilirler, özellikle eğer birlikte uyumak emzirme zamanının bir parçasıysa.
Uzmanlar, “Eğer bebeğiniz emzirme nedeniyle sizinle uyuyorsa, daha sonra aniden artık daha fazla emzirilmemelerinin onlardaki karşılığı, kendi başlarına uyumaları gerektiği olacaktır. Bu durumda huysuzlanabilir ya da kısa süreliğine uykuda zorlanmalarına neden olabilecek, reddedilme duygusu yaşayabilirler” demektedirler.
Anneler, çocuklarını daha büyük yaşta memeden keserken –2 ya da 3 yaşına kadar olan– onlardan bir miktar öfkeli davranışlarıyla bunu ifade etmelerine hazırlıklı olmalıdırlar.
Uzmanlara göre, “Emzirme bırakıldığında bazen çocuklar öyle öfkeli ve öyle mahrum hissederler ki, anneleri için çok rahatsız edici olabilirler ve gerçekten anneye çok zor zamanlar yaşatabilirler.”
Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, eğer sütten kesmede sorun yaşıyorsanız, uzmanlar, çocuğunuzla başka açılardan yakın duygusal bağlar oluşturmanızı, süreci bebeğiniz ve kendiniz için daha kolay hale getirmenizi söylüyorlar.
“Emzirmenin anne için ama özellikle de bebek için açık bir rahatlatıcı etkisi vardır. Bu nedenle, durumu fark etmeniz ve bebeğinizi emzirin ya da emzirmeyin, aynı yakın fiziksel bağlılığı ve rahatlığı, beslenme zamanının içine katmanız gerekir.”
İpuçları
Bebeğiniz sütten kesildiğinde size yardım edecek ipuçları
Emzirmeden yoksun kalınmasıyla, bebeğinizin daha az üzgün ve daha güvenli olmasına yardım etmek için şu ipuçlarını deneyin:
- Bebeğinize sık sık sarılın.
- Bebeğinizle göz kontağına girin.
- Bebeğinizle konuşun.
- Genel olarak bebeğinizi kendinize yakın tutun.
Bebeğiniz biberondan emmeyi öğrenmekte sorunlar yaşayabilir (bebekler göğüsten emerler, bu farklı bir ağız hareketidir). Eğer öyleyse, doğrudan ağızlıklı suluğa geçebilirsiniz. Bu, daha büyük bebekler için daha kolay bir geçiştir.
Uzmanlara göre “Biberonda mucizevi bir şey yoktur. Çoğunlukla, ağızlıklı suluğa geçmek iyi bir çözümdür. Çocuklar sulukla oyalanırlar ve bir şekilde eğlenirler. Çoğunlukla biberonu reddeden bebekler, sulukla çok iyi idare ederler.”
Eğer bebeğiniz zaten katı gıdaları yemeye başlamış yürüyen bir çocuksa, bu durumda biberonu da tümden atlayabilirsiniz. Çocuğunuz biberonu özlemeyecektir.
Emzirme ve Sonrası
Emzirmenin bırakılması sırasında fiziksel değişiklikler
Bebeğinizi sütten kestiğinizde meydana gelebilecek bazı fiziksel değişikliklere hazırlıklı olun. En fark edilebileni, bebeğinizin dışkılama ve kabızlığındaki değişikliklerdir.
Bu konuda uzman görüşleri şöyledir: “Bebeğinizin bağırsak hareketleri mamayla beslenirken, emerken olduğundan genellikle daha az olacağından dışkı biraz daha katı ya da koyu olacaktır, bu oldukça normaldir.”
Ayrıca bu süreçte bazı küçük gastrointestinal bozulmalar da beklenebilir. “Bebeğin yaşına bağlı olarak sütten kesmeye başladığınızda biraz kramp ve gaz olabilir, özellikle eğer 6 ila 12. aylardaki bebekler için.”
Sorunları önlemek için bebeğinize 1 yaşını geçene kadar süt değil, bebek maması vermeniz önerilmektedir. Bebeğinizin sindirim sistemi, birinci doğum gününden sonra daha da olgunlaştığında süt verebilirsiniz.
Eğer emzirmeyi 1 yaşından önce kesiyorsanız uzmanlar bebeğinizden, memeden biberona geçişte fiziksel ve duygusal olarak huzursuzluk ve gözyaşı bekleyebileceğinizi söylüyorlar.
“Bu duruma verilecek cevap; yine bebeğinizle mümkün olduğunca çok zaman geçirmeniz, kucaklamanız ve vücut vücuda daha fazla kontak kurmanızdır. Bu davranış şiddetle tavsiye edilir, çünkü böylelikle çocuk reddedilmiş hissetmeyecektir. Anne ise bebeğiyle ihtiyacı olan yakınlığı hissedecektir.”
Sütten kesmeden önce ne kadar beklemelisiniz?
Pediatristlere göre emzirme, en azından hayatın ilk bir yılında devam etmeli ve sonrasında ise hem anne hem de bebek tarafından karşılıklı arzuya bağlı olarak sürdürülmelidir.
Aslında uzun süreli emzirmenin güçlü bir duygusal bağlanmanın ötesinde, bazı önemli faydaları olabilir. Yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre, en az iki yıl emzirme, büyümeyle olumlu şekilde bağlantılıdır, özellikle de yoksul bölgelerde.
Birçok çalışma göstermektedir ki bebek ne kadar uzun süre emzirilirse, beyin gelişimi o kadar yüksek olur. Aslında bazı kanıtlar, daha uzun süre emzirilen bebeklerin, yürüme ve konuşma gibi dönüm noktalarını daha çabuk tamamladığını göstermektedir.
Bazı uzmanlara göre: “Yürüyene kadar emzirilen bebekler daha sosyal, daha mutlu ve daha uyumlu çocuklar olurlar. Çoğunun IQ’su çok yüksektir ve genel olarak çok yönlüdür.”
Sonuç olarak birçok emzirme uzmanı, anne ve bebek istediği sürece, uzun süreli emzirmenin uygun olduğu görüşünü paylaşmaktadır.
“Bu kişisel bir karardır ve anne tarafından verilmelidir” denilmektedir. Bazı uzmanlara göre ise, bebek 2 yaşına ulaştığında memeden kesilmelidir.
“Eğer iki yıl boyunca emzirirseniz, yaşamda bebeğinize mükemmel bir başlangıçtan fazlasını vermiş olursunuz. Ancak bu noktada, sütten kesme muhtemelen iyi bir karar olacaktır.”
Avrupa ülkelerinde olduğu kadar, gelişmekte olan ülkelerde de çocuğun dört ya da beş yaşına kadar emzirilmesi kabul edilebilir ve normal görülür. Bazı uzmanlar, emzirmenin yaygın şekilde kabul edilebilir olduğu durumlarda bunun kalıp haline gelebileceğini de vurgulamaktadır.
Hamilelikten Sonra Göbek Sarkması Nasıl Giderilir
Op. Dr. Aytun AKTAN
Bebegim 6 haftalik bebek kesesi bozulmustu. Ve kurtaj ile alindi27 gun gecti adet gormedm bel agrim bide akintim cok nedem kaynaklana bilir... devamı
Çocuklarımızın Dışarıda Daha Çok Zaman Geçirmesini Nasıl Sağlarız?
Bebek Sahibi Olduktan Sonra Karşılaşacağınız Sürprizler
Konjenital (Doğumsal) Hidrosefali
Çocuklarınızı Sağlıklı Ve Formda Tutmanın 11 Yolu
Okul Fobisi Nasıl Aşılır?