Münih Tıp Merkezi Üniversitesi Bebek Beslenmesi Uzmanı Prof. Dr. Berthold Koletzko, erken dönemdeki beslenmenin, ileri dönemlerde diyabet, hipertansiyon, astım, kardiyovasküler hastalıklar gibi obeziteyle ilişkili hastalık riski üzerinde etkisi bulunduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Milli Pediatri Derneğinin düzenlediği Milli Pediatri Kongresi için Türkiye'ye gelen Koletzko, Türkiye'de ve dünyada bebek ve çocuk beslenmesinin yetişkinlikteki obeziteyle ilişkisi hakkında bilgi verdi.

Koletzko, anne sütüyle beslenen bebeklerde yaşamın ileri dönemlerinde obezite riskinin yüzde 22-25 daha düşük olduğunu ifade ederek, ''Daha az, ancak daha kaliteli protein içeriğine sahip, anne sütüne daha yakın tasarlanan modern formüllerle beslenen bebeklerde de bu risk azalır'' dedi.

Bebek beslenmesinin sağlık üzerideki etkisinin yalnızca bebeklik dönemiyle kalmayıp, bireylerin ergenlik ve yetişkinlik dönemlerindeki sağlığı ve kilosu üzerinde de etkili olduğunu vurgulayan Koletzko, erken dönemdeki beslenmenin, ilerleyen dönemlerde diyabet, hipertansiyon, astım, kardiyovasküler hastalıklar gibi obeziteyle ilişkili hastalık riski üzerinde etkisi bulunduğunu vurguladı.

Koletzko, Avrupa'nın diğer ülkelerine oranla Türkiye'nin çocukluk ve yetişkinlikte yüksek obezite riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

''Bebekler ilk altı ayda sadece anne sütüyle beslenmelidir. Altı aydan sonra bebekler için geliştirilen anne sütüne yakın modern formüllerle besin takviyesi yapılabilir. Bebek beslenmesinde anne babaların protein içeriği yüksek olmayan formülleri tercih etmeleri gereklidir. Bebeklerin ilk yılda inek sütüyle beslenmemesi gerekir. Anne sütü ve anne sütüne yakın formüllere göre inek sütünün protein içeriği 3 kat daha fazla ve ileri dönemlerde obeziteye neden olma riski yüksektir.''

Dyt. Bahar DEMİRKIRAN

Merhaba; yaklaşık 1 aydır düzenli olarak spor yapıyor ve bununla birlikte spor salonundaki beslenme danışmanının önerdiği diyet programını uyguluyoru... devamı