Beyin tümörü ameliyatı sırasında uygulanan ''MR'' ile tümörün tamamen alınıp alınmadığı operasyon sırasında belirlenebiliyor.
Yöntem, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiğini, tümörün ne kadarının çıkarıldığını, operasyona daha ne kadar devam edilmesi gerektiğini ortaya koyarken, hastanın tekrar ameliyat edilme ihtimalini ortadan kaldırıyor.
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin cerrahisinin çok ciddi bir operasyon olduğunu ve mutlaka doğru tanıyla alanında uzman hekimlerce gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Beyin cerrahisinin, diğer branşlarla kıyaslandığında gelişime müsait olduğunu, her geçen gün bu alanda çok önemli adımlar atıldığını belirten Erdoğan, beyin cerrahisine ilişkin yöntem ve uygulamaların Türkiye'de özellikle 1990'lı yıllardan itibaren arttığını ifade etti. Erdoğan, bununla birlikte beyin cerrahisi uygulama sayısının da yükseldiğini vurgulayarak, ilerlemeler sayesinde ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonların azaldığını dile getirdi.
''Hasta ameliyat masasındayken ve kafatası açılmışken MR çekilebiliyor''
Son yıllarda beyin cerrahisi üzerinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Erdoğan, özellikle ameliyat esnasında kullanılan bazı teknolojik aletlerin beyin cerrahisinin güvenilirliğini daha da artırdığını ifade etti. Erdoğan, görüntüleme yöntemlerinin beyin cerrahisinde çok sık kullanıldığını, bunlar içerisinde özellikle Manyetik Rezonans Görüntüleme diye adlandırılan MR'ların önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
MR'ın, büyük mıknatıslarla oluşturulan güçlü manyetik alan içinde radyo dalgaları kullanılarak belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi teknik olduğunu anlatan Erdoğan, MR'ın beyin tümörlerinin saptanmasında en duyarlı yöntem olduğunu söyledi.
Beyin cerrahisinde MR ile görüntülemenin değişik şekillerde uygulanabildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
''Beyin cerrahisine ilişkin operasyonlarda bu tip özel MR çekimi, ameliyathane içerisinde yapılabiliyor. Hasta ameliyat masasındayken ve kafatası açılmışken MR çekilebiliyor. Bu sayede, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiği, tümörün ne kadarının çıkarıldığı, daha ne kadar devam edilmesi gerektiği anlaşılabiliyor.
Böylece, hastanın tekrar tekrar ameliyat olmasının önüne geçiliyor. Beyin tümörü cerrahisinde ameliyat esnasında MR ile görüntüleme, cerrahın daha efektif olmasını da sağlıyor.''
''Çıkarılan lezyon tümör miktarı çok daha fazla oluyor''
Yapılan araştırmaların, MR kullanılarak yapılan ameliyatlarda çıkarılan lezyon tümör miktarının çok daha fazla olduğunu gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, ''Bu, çok önemli bir avantaj'' diye konuştu.
Ameliyathane içinde hastaya uygulanan MR'ın, Türkiye'de sayılı merkezlerde yapılabildiğini ifade eden Erdoğan, MR'ın manyetik alanla çalıştığını, bu nedenle ameliyathane tüm sistemin buna göre düzenlenmesi gerektiğini anlattı.
Erdoğan, cihazın kendisinin ve sistemin kurulmasının maliyeti artırdığını dile getirerek, ''Sistemin kurulması birkaç milyon doları buluyor. Kurulan sistem, ameliyathanede sürekli kalıyor. İki çeşidi bulunuyor. Biri ameliyathane içinde kullanılan düşük manyetik alan özellikli MR. Diğeri ise yüksek manyetik alanı olan MR, bu genellikle ameliyathane dışında tutuluyor, ayakta tedavi olan hastalar için de kullanılıyor. Bunda da hasta ameliyathanedeyken raylı bir kat üzerinden yandaki MR'a gidiyor. Beyin açıkken hemen MR'ı çekiliyor'' dedi.
Cerrahi uygulama tamamlanmadan yapılan görüntülemenin ameliyat süresini biraz uzattığını dile getiren Erdoğan, ancak bu şekilde ikinci bir ameliyat ihtimalinin ortadan kaldırıldığına dikkati çekti.
Bu tekniğin, cerrah için önemli bir yol gösterici olduğuna işaret eden Erdoğan, ''Ancak asıl önemli olan cerrahın el becerisi, tecrübesi ve bilgisidir'' değerlendirmesinde bulundu.
Uygulama nasıl yapılıyor
Prof. Dr. Ersin Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, ameliyata girmeden önce hastanın MR'ı çekiliyor ve bilgiler bilgisayara yükleniyor. Genel anestezi altında hasta ameliyata alınıyor ve söz konusu tümör çıkartılıyor. Ardından, hastanın beyni açıkken bir kez daha MR çekilerek, bölgede tümör kalıp kalmadığına bakılıyor. Daha önceki MR ile anında sonuçlar karşılaştırılıyor. Gerekliliğinde ameliyata kalındığı yerden devam ediliyor.
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
beyin tümörü ameliyatı ölüm riski ne kadardır ? Bir doktor bu konu ile ilgili ölüceksiniz diye rapor verebılır mı... devamı
Beyin Kanseri Tedavisinde Yeni Yöntem
Beyin Kanserini Doğal Yollarla Engellemek
İngilterede İlk Kez Tek Bir Organı Hedef Alan Kemoterapi Uygulandı
Ameliyatta Görüntüleme Teknolojisi İle Beyin Tümörüne Çare
Beyin Tümörünün Neden Olduğu Fonksiyon Bozuklukları Nelerdir?