Beyin Kanseri Nasıl Önlenir

Beyin kanseri, beyindeki tümörler ya da anormal hücre bölünmesi olarak tanımlanmış bir çok farklı durumu içerir. Yüksek risk grubunda olmak veya beyin tümörü ameliyatı sonrası  tümörün tekrar oluşmasını engelleme isteği, beyin kanserini önlemeyi öncelikli bir tercih haline getirebilir. Beyin kanserinin yayılmasını engellemenin en iyi yolu yüksek risk kategorilerini öğrenmek ve doktorunuzla modern test yöntemleri hakkında konuşmaktır.

Risk Grubunuzu Öğrenin

  • Ailesinde daha önce kanser vakası görülenler, bir bağışıklık sistemi hastalığı olanlar ve daha önce radyasyona maruz kalanlar beyin kanseri için yüksek risk grubundadır.
  • Daha önce melanom, akciğer, meme, kolon ya da böbrek kanseri geçirenlerin, kanserli hücrelerin başka dokulardan taşınması sonucu beyin kanseri olma riski vardır.

Kanseri Önleyici Tedbirler Alın

Adım 1

Sağlıklı beslenerek, sigarayı bırakarak, daha sık egzersiz yaparak ve kanser riskinizden sürekli haberdar olarak, beyin kanserini ve diğer kanserleri önleyici tedbirler alabilirsiniz. Uzmanlar kanserli ya da kansersiz herkes için sağlıklı bir yaşam tarzının önemini sürekli vurgular.

Adım 2

Çevrenizdeki insanları kanser ve nasıl engellenebileceği hakkında eğitmeye gönüllü olun. Farkındalığı arttırmak herkese yarar sağlayacak ve devam eden bilimsel araştırmaların önemini vurgulayacaktır.

Adım 3

Tıbbi gelişmelerden haberdar olun. Ne kadar iyi bilirseniz, hastalığa yakalandığınızda o kadar hazırlıklı olursunuz.

İpuçları ve Uyarılar

  • Eğer daha önce bir tümör aldırdıysanız, tekrar oluşmasını engellemek için neler yapabileceğinizi doktorunuza danışın. Size daha dengeli bir beslenme ve daha çok egzersiz gibi daha sağlıklı bir yaşam tarzı için seçenekler önerebilir.
  • Tedavinizi anlamak, olası yan etkileri öğrenmek ve farklı alternatifler hakkında bilgilendirilmek sizin hakkınızdır. Kendinizi rahat hissetmediğiniz ya da anlamadığınız bir tedaviye başlamak için zorlanmanıza izin vermeyin. 
  • Eğer yüksek risk grubunda iseniz, hasta olmasanız bile kendinize bir destek grubu belirleyin. Hiç kimse aşırı kaygıyla tek başına başa çıkmak zorunda değildir. Hastalık danışmanları bu konuda size yardımcı olacaktır.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı