Alerjiniz mi var?

Eğer varsa, alerjinizin sebebini ve alerjinizi önlemek için neler yapılabileceğini bilmeniz gerekir.

Evet, cilt alerjisi alerjen denen, alerjiye yol açan bir maddeyle temastan sonra ortaya çıkan döküntüdür.

Tıpta bu duruma alerjik kontakt dermatit denir. Tedavi edilmediği takdirde deride tahribata neden olabilir.

Deri alerjisinin oluşum alanı geniştir. Belirli bir bölgede veya kafadan ayak parmağına kadar vücudun bütün bölümlerinde oluşabilir. Ellerde ve parmaklarda ortaya çıkarsa günlük hayatınızdaki faaliyetlerinizi kısıtlayacağı için sorunlu bir hal alır.

Alerjinizi kontrol altında tutmanın yollarını öğrenin. Günde iki kez nemlendirici sürerek derinizin nemli kalmasını sağlayabilir, aşırı derecede kurumasını engelleyerek kaşıntıyı ve buna bağlı alerjileri önleyebilirsiniz. Nemlendirme işlemini ellerinize daha sık uygulayabilirsiniz.

Sebepleri bulun! Evet, alerjinizi tetikleyen sebepleri bulmaya ve bunları mümkün olduğunca önlemeye çalışın.

  • Sabun içermeyen temizleyiciler veya hafif sabunlar kullanın.
  • Zamanınızın büyük çoğunluğunu geçirdiğiniz yerin, özellikle yatak odanızın nemlendirilmiş olması gerekir.
  • Elinizi uyurken tırnaklayarak kaşımaktan kaçınmak için yatarken pamuklu eldiven giyin.
  • Ellerinizin sürekli ıslak olmasından kaçının, bir şey yıkarken ya da temizlerken eldiven kullanın.
  • Derinizi aşırı soğuk ya da sıcağa maruz bırakmayın.
  • Asla kokulu cilt bakım ürünleri ve çamaşır deterjanı kullanmayın.
  • Yün giysilerin ya da battaniyelerin derinizle temas etmemesine özen gösterin.

Hassasiyetiniz olan alerjeni ve alerjinizin kaynağını tespit edebilirsiniz. Doktor derinin küçük bir kısmına yaygın alerjenlerden bir miktar koyarak derinin reaksiyonunu belirler. Bu uygulamaya alerji testi denir.

Araştırmalar sonucunda birçok kimyasal, organik madde ve metalin alerjiye yol açtığı saptanmıştır. Uzak durmanız gereken bu maddelerden bazıları nikel, altın, balsam, timerosal, gıdalarda bulunan koku karışımları, kozmetik ürünleri, böcek ilaçları, antiseptikler, sabunlar, parfümler ve diş ürünleridir. 

Ayrıca formaldehit ve kuarterniyon gibi koruyucu maddeler de alerjiye neden olur. Birçok kişinin tıbbi ürünlerde bulunan kobalt klorüre, saç boyası, ter önleyici ilaç, metalle kaplanmış ve kobalt mavisi pigment içeren düğme ve aletlere alerjisi vardır. Basitrasin ve neomisin sülfat içeren topikal antibiyotikler de alerjendir.

Sonuç olarak herhangi bir şey satın almak istiyorsanız alerjinize yol açan alerjenlerin tümünü göz önünde bulundurun ki alerji sorunu yaşamayın.

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhaba sinan bey annem de göz tansiyonu var göz damarlarında bundan dolayı tahribat oluşmuş ancak retina sağlammış gözlük kullanıyor durumu lazer ted... devamı