Akne Hakkında Bilmedikleriniz

Akne ergenlik ve yetişkinlik arasındaki dönemde yüz, çene ve boyun bölgesinde en sık karşılaşılan cilt problemidir. İlerleyen yaşlarda ise lekelenmeler ve kırışıklıklar eklenerek ciltteki deformasyon artabiliyor. Bu nedenle akne probleminin ciltte herhangi bir hasar bırakmaması için bu konuda bilinçli olmak ve doğru tedavi yöntemlerini tercih etmek oldukça önem taşır. Dermatologlar akneyi derideki yağ bezleri tarafından üretilen sebumun gözenekleri tıkaması, bakterilerin buralara yerleşmesi ve bunun sonucunda iltihaplı sivilcelerin oluşması olarak tanımlamaktadır. Ancak akneler sadece sivilce görünümünde olmazlar ilk evrelerinde siyah veya beyaz komedon adı verilen noktalar halindedirler daha sonra kırmızı kabartılar, iltihaplı uçlu sivilceler, nodüller ve kistler oluşmaktadır. Peki, akne oluşumunu tetikleyen etmenler nelerdir?

Foliküler Keratinizasyon

Folikül olarak adlandırılan yağ kanallarında ciltteki ölü hücrelerin atılmadan birikmesi zamanla yapışarak yağ kanallarını tıkaması sonucu meydana gelir.

Androjenler

Erkeklerde daha yoğun olarak bulunan androjen hormonları sebum üretimini ve salgılanmasını düzenler. Normal değerlerde seyreden androjen hormonları da akne oluşumunu diğer yağ salınımını düzenleyen hormonların da etkisiyle tetikleyebilir.

Propionibacterium Acnes

Deri yüzeyinde bulunur ve akne oluşumunda etkilidir. Akne oluşumunun ilk evrelerinde görülmese de ilerleyen evrelerde kendini gösterir.

Stres

Diğer faktörlere göre tetikleme oranı düşük olsa da stresli bir yaşam cilt problemlerinin oluşmasını etkileyebilir. Bunun sebebi yiyeceklerle de ilişkilendiriliyor çünkü stres altındayken yağlı yiyeceklerin tüketimi artıyor ve çok düşük bir oranla olsa da bu kombinasyon akne hastalığının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Kozmetik Ürünler

Cilt yapısına uygun olmayan ve zarar veren kozmetik ürünlerin kullanılması akne oluşumunu tetikleyebilir. Düzenli olarak temizlenmemesi ve kullanılan ürünlerden cildin arındırılmaması çeşitli cilt hastalıklarının oluşmasına sebebiyet verebilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam merhaba.16 yaşında sebebini bilmediğimiz bir şekilde gözümde katarak oluştu ve 7 ayrı doktorlara tedavi olmama ragmen olumsuz sonuç aldım bu kat... devamı