Erken evre akciğer kanserinde en uygun tedavi, cerrahi tedavidir. Ancak daha ilerlemiş evrelerde de sağ kalımı arttırmak için diğer tedaviler kullanılır. Örneğin ışın ya da ilaç tedavisi kullanılabilir.
Evre 1 ve 2’de yani olayın sınırlı olduğu yerlerde cerrahi yaptıktan sonra, evre 3’te ilaç ve ışın tedavisi yapılır. Fakat bunlara bazen cerrahi de eklenebilir.
Ancak son evre, yani değişik yerlere yayılmanın olduğu akciğer kanserlerinde tek yapılan şey ilaç tedavisidir.
Bu ilaç ya da ışın tedavisi hastayı tamamen kurtarmaz. Fakat akciğer kanserinde ameliyat olamayan bir hastanın ortalama sağ kalımı 6-8 aydır. Bu hastalarda yaşam süresini 2-2,5 yıla, bazen 3 yıla çıkarmak amacıyla ışın ve ilaç tedavisi yapılır.
Tedavi duruma göre değişir
Hangi hastalarda ışın, hangi hastalarda ilaç tedavisinin yapılacağı çok değişken bir durumdur. Tedavi yöntemi, hastalığın bulunduğu yerdeki lokal davranışına, lenf bezlerine yayılıp yayılmadığına, uzak organlara yayılma olup olmadığına göre değişir.
Ancak kabaca söylemek gerekirse, kanserin bir yerde sınırlı olduğu durumlarda ışın tedavisi yapmanın bir mantığı vardır. Ama başka yerlere yayıldığı koşullarda, örneğin beyne, kemiklere ya da bezlere yayıldığında ilaç tedavisi uygulamak daha mantıklıdır.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Merhabalar hocam, ben diyarbakirdan size yaziyorum, teyzem su an 38 yasinda ve meme kanseri teşhisi konuldu. Kanser 4. Evredeymis ve akciğer karaciğer... devamı