Klinik Çalışmalar

Araştırma çalışması olarak da bilinen klinik çalışma, bilim insanlarının kişilere yönelik çeşitli müdahalelerin güvenilirliğini ve etkisini ölçmek için kullandıkları bir yöntemdir.  Klinik çalışmalarla, bir durumun değerlendirilmesi veya tedavisine yönelik kullanılan yöntemlerde iyileşmeyi hedefleyebileceği gibi, hastalığın önlenmesini sağlayacak yeni yollar da denenebilir.

Klinik çalışmalar fazlar halinde yürütülür ve uzun sürelere yayılabilir.

Ağrı Tedavisine Yönelik Klinik Çalışmalar

Bunlar artrit, skleroderma, kanser ve mideyle (abdominal) ilgili sorunlar dahil çeşitli ağrı türlerine yönelik tedavilerin test edildiği çalışmalardır.

 

Fazları

Klinik Çalışmaların Fazları

Faz I - Klinik çalışmalar, küçük sayıda bir gruba yeni bir tedavi uygulanmasını içerir. Araştırmacılar, yeni tedavinin en uygun şekilde nasıl uygulanacağını ve ilacın ne kadarının güvenli bir şekilde verilebileceğini saptarlar. Katılımcılar genellikle, bilinen başka tedavilerden yararlanamayacak kişilerden oluşur. Bazen, faz 1 çalışma, belirli bir tedavinin güvenilirliğini saptamak için sağlıklı gönüllüler üzerinde de yapılabilir.

Faz II - Klinik çalışmalarda, yeni tedavinin belirli bir durum üzerinde etkisinin olup olmadığına odaklanılır. Tedavinin yan etkilerine dair ek bilgiler de bu aşamada elde edilir. Çalışma, risklerden ve tedavinin bilinmeyenlerinden ötürü, az sayıda kişi üzerinde yürütülür.

Faz III - Klinik çalışmalarda yeni tedavi, standart tedaviyle karşılaştırılır. Bu fazda araştırmacılar hangi grupta daha az yan etki görüldüğünü, hangi grupta daha fazla iyileşme görüldüğünü karşılaştırırlar.

Faz IV - Klinik çalışmalar, pazarlama sonrası çalışmalar olarak da bilinir. Bunlar, tedavi onay aldıktan sonra yürütülen çalışmalardır. Bu çalışmaların amacı, tedavi hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak ve çalışmaların öteki fazlarında gündeme gelen sorulara yanıtlar bulmaktır.

Anlaşılması

Klinik Çalışmaların Anlaşılması

Klinik çalışmada yer alan katılımcılar, rastgele (yazı tura atmaya benzer bir yöntemle) ya yeni tedaviye (tedavi grubu) ya da standart tedaviye (kontrol grubu) ayrılırlar. Randomizasyon, (insanların seçimlerinin ya da tedaviyle ilgisi olmayan diğer faktörlerin çalışmanın sonuçlarını etkilemesini önlemek için) önyargıların önüne geçilmesini sağlar. Bir durumun standart bir tedavisi yoksa bazı çalışmalarda yeni tedavi bir plaseboyla (aktif ilaç içermeyen sahte hap) karşılaştırılır. Katılımcılar, ilaç mı yoksa plasebo mu aldıklarını bilmezler.

Bir klinik çalışmada, hastalar tedavi alırken araştırmacılar da tedavinin hastalar üzerindeki etkisini gözler. Hastadaki gelişim, çalışma boyunca kaydedilir. Çalışmanın tedavi bölümü tamamlandığında araştırmacılar, tedavinin etkileriyle ilgili daha fazla bilgi toplamak için hastaları izlemeye devam edebilirler.

Böyle çalışmaların bazı riskleri vardır ve çalışmanın sonucunun bir garantisi yoktur.

Katılımcılar

Klinik Çalışmalarda Yer Alan Katılımcılar

Klinik çalışmalar, çalışmalara katılan kişiler açısından bazı riskler taşısa da, bütün çalışmalarda hastaları korumaya yönelik önlemler de alınır. Bir çalışmaya katılmanın değip değmeyeceğine yalnızca çalışmaya katılmayı planlayan kişi karar verebilir. Çalışmanın olası yararları ve riskleri iyice değerlendirilmelidir.

Sorular

Klinik Çalışmalarla İlgili Doktorunuza Yöneltebileceğiniz Sorular

  • Çalışmanın amacı
  • Bu tedaviyle ilgili önceki araştırmaların sonuçları
  • Tedavi olup olmamak benim durumumu nasıl etkiler
  • Bu durum için standart tedaviler var mı
  • Bu çalışmayla standart tedavi seçeneği arasındaki farklar nelerdir

Dr. Ebru ULU

kliniğinize gelmek istiyorum iletişim için bir telefon numarası verir misiniz?... devamı