Diş fırçalama konusunda düzgün olan tek bir yöntem vardır. Sadece ağız kokusu olanlar değil, herkes dişlerini böyle fırçalamalıdır. Bu teknikte diş etinden dişe doğru dairevi hareketlerle diş fırçalanır. Dişin hem iç yüzeyleri hem dış yüzeyleri böyle fırçalanmalıdır. Ara ve yan yüzeylerin tümüne fırçanın ulaşması gerekir.

Diş fırçalamanın esası, hem dişlerin hem de diş etlerinin tamamının üzerinde bakteri plağının birikmesini önlemektir.
Ağız kokusu olanların dil ve damaklarını da iyi bir şekilde fırçalamalarında fayda vardır. Özellikle dilin fırçalanması ve dil üzerinde biriken bakteri plaklarının ortadan kaldırılması, ağız kokusunu kısmen de olsa azaltacaktır. Ama burada önemli olan dairesel hareketlerle dişleri fırçalamaktır. Dişlerin dış ve iç yüzeylerini, ön ve arka taraflarını da aynı şekilde fırçalamak gerekir.

Diş fırçalama sırasında fırçanın arkalara doğru gitmesi, bazı insanlarda öğürtü refleksinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu öğürtü refleksinin ortadan kaldırılması kişinin kendisine bağlı bir durumdur. Böylesi bir sorun yaşayan kişiler, küçük fırçalar kullanarak fırçalama tekniğini en arkalara kadar uygulamalıdırlar. Böylece buralarda da bakteri plaklarının oluşması önlenmiş olur. Bakteri plaklarının oluşmasının engellenmesi, ağız kokularını önemli oranda azaltmaya yardımcı olacaktır.

Op. Dr. İlker ABCI

iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı