1

İnsanlar, Kendi Nefeslerinin Koklayabilirler Birçok kişi ellerini ağız ve burunları arasına koyarak kendi nefesinin kokusunu duyacağına inanır. Ama aslında alışık olduğumuz için kendi nefesimizin kokusunu duymamız mümkün değildir. Bunun yanı sıra, birçok kez de konuşmadığımız takdirde kötü nefes kokusu çıkarmayız. Bunun nedeniyse, kötü kokunun ağzın arka kısmına yakın bir yerlerde oluşması ve yalnızca konuştuğumuzda ileriye ve ağzın dışına doğru hareket etmesidir. öyleyse nefesimizin koktuğunu nasıl biliyoruz? Bunu anlamanın en iyi yollarından biri, güvendiğimiz bir arkadaşımızın ya da sevdiklerimizden birinin bizim için nefesimizi koklamasıdır. Bunu yapmak istemiyorsanız, dilinizin orta kısmını bir pamuk topu ya da gazlı bezle silin. Ardından pamuğu ya da gazlı bezi koklayın. Ağız kokusuyla alakalı daha iyi bir değerlendirmeyse diş hekimi tarafından halimetre denilen bir cihaz yardımıyla yapılabilir. Hasta, pipet şeklindeki halimetreye bağlı olan tüpe üfler ve makine bu nefes içindeki akışkan sülfür bileşenlerin miktarını ölçer. İşte, nefesimize kötü kokuyu veren madde bu sülfür tanecikleridir.

2

Ağız Kokusu Mideden Gelir Ağız kokusu hakkındaki bir diğer yanlış algılamaysa, kötü nefesin mideden geldiğidir. Ağız kokusunun çok küçük bir kısmı mide ya da sindirim sorunlarından kaynaklanıyor olsa da, kötü kokunun çok büyük bir kısmı ağzın arka tarafında oluşur. Burada balgam ya da yiyecek artıklarından beslenen bakteriler kokulu sülfür bileşenleri oluşturur.

3

Diş Temizliği Her Zaman Ağız Kokusunu Uzak Tutar Diş fırçalama ve diş ipi kullanarak temizlik yapmak dişteki kötü nefesin engellenmesine yardımcı olur. İnsanların birçoğu, dişlerini doğru şekilde fırçalamazlar. Bütün diş yüzeylerinin fırçalanması yaklaşık 3 dakika sürer, ne var ki birçok kişi bunun için yalnızca 30 ila 45 saniye harcar. Bunun sonucunda diş yüzeylerini kaybederler ve bu yüzeylerde kötü kokan sülfür tanecikleriyle beslenen bakteriler yayılmaya başlar. İnsanlar dişlerini doğru bir şekilde fırçalasalar ve diş ipi temizliği yapsalar bile kötü nefesi engellemede başarısız olabilirler. çünkü bakteri yayılmasına neden olan kötü koku derinlerde dilin altında bulunan koruyucu mukus ve protein tabakasının içinde saklanır. Dilin dil temizleyici yardımıyla temizlenmesi, mukus ve protein tabakasının nefesle birlikte oradan atılmasını sağlayabilir.

4

. Ağzı çalkalamak (Gargara) Ağız Kokusunu Giderir İnsanlar gargara yapmanın ağız kokusunu giderdiğine inanırlar. Ama ne yazık ki geleneksel gargara yöntemleri kötü nefesi ancak geçici olarak maskeler. Klasik gargaralar aslında kötü nefesin oluşmasına katkıda bulunabilir. Böyle gargaralar bol miktarda alkol içerdiklerinden ağzın kurutulmasını sağlar. Kötü nefese zemin hazırlayan bakterilerse kuru ağızda daha kolay çoğalır. Ağız kokusu tedavisinde yeni tür gargaralar daha etkili olabilir. Ağız içinde dolaşan sülfür bileşenlerine moleküler seviyede saldıran bu gargaralar klorin dioksit ihtiva eder.

5

Ağız Kokusunu Engellemek İçin Aldığımız Gıdalara Yoğunlaşmalıyız Geçici ağız kokularının yediğimiz yiyeceklerden kaynaklandığı doğrudur. Soğan ve lahana gibi yiyecekler yüksek miktarda sülfür bileşeni taşır. Bu yiyecekler sindirildiğinde sülfür bileşenleri kan içinde emilerek akciğerlere iletilir. Biz nefes alıp verdiğimizde bu sülfür bileşenleri koku olarak dışarı çıkar. Ama sürekli tekrarlanan kötü nefes, yediğimiz yiyeceklerden kaynaklanmayabilir. Süreğen ağız kokusunun asıl nedeniyse, kalan yemek artıklarının ağızdaki bakteriler tarafından parçalanması sonucu koku yayan sülfür bileşeni parçacıklarının ortaya çıkmasıdır. Böyle bir durumda yapılması gereken yeme alışkanlığının değişmesi değil, ağızdaki kokuya neden olan bakterilerin sayısının azalmasını sağlamaktır. Bu da, dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması, diş ipiyle temizliğin doğru bir şekilde yapılması ve dilin dil temizleyicisiyle doğru bir şekilde temizlenmesiyle mümkün olabilir.

Op. Dr. İlker ABCI

iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı