Ağız içi yaraları genellikle 7-10 gün sürer ve hiçbir şey yapılmasa bile kendiliğinden iyileşir. Ancak bu süre içinde oldukça ciddi ağrılara neden olur ve kişinin hayat kalitesini alabildiğine düşürür.

Ağız içi yaraların tedavisinde, kişinin kendi kendine yapabileceği kimi uygulamalar vardır. Örneğin yarım bardak suya yarım çay kaşığı tuz katılarak hazırlanan gargara ile ağız gargarası yapılabilir. Bu uygulama ağız içini az da olsa dezenfekte edeceği için işe yarayacaktır. Ya da eczanelerde satılan klorheksidinli gargaralar kullanılarak ağız hijyeni sağlanabilir.

Bunların yanı sıra özellikle aft bölgesine uygulanan orabase türevi bir takım ilaçlar vardır. Ancak bu ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gerekir. Özellikle yanak, ağız çevresi ve dudak bölgesinde oluşan uçuklarda asiklovir türevi ilaçların kullanılması tavsiye edilir. Hatta tek tedavi şekli budur. Asidik, sıcak ve tahriş edici yiyeceklerden kaçınmak, ağız yaralarının azaltılmasında kısmen de olsa yarar sağlayacaktır.

Yumuşak doku lazer tedavisi

Ayrıca bazı hekimler tarafından önerilen anestezik etkili ilaçlar, sadece yemek yerken kullanıldığı zaman, kişinin en azından yemek yerken sıkıntı çekmesini önler. Ancak anestezik ilaçlar o bölgeyi uyuşturduğu için, kişi yemek yerken az da olsa o bölgeye zarar verme ihtimali söz konusudur. Bu yüzden bu ilaçlar çok fazla önerilmez.

Günümüz diş hekimliği teknolojisinde kullanılan yumuşak doku lazerleri, özellikle uçuk ve aft sorunlarında, çok çabuk ve kısa zamanlı bir tedavi seçeneğidir. Sorunlu bölge lazerle tedavi edildiği zaman, o bölgede bir daha uçuk ya da aft çıkması ihtimali ya çok düşmekte ya da tümüyle ortadan kalkmaktadır.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam mrb 2 hafta önce korunmasız bir ilşki yaşadım. Yaptıktan sonrada bir pişmanlık oldu içimde.şimdi penis başında arasıra yanma taşaklarda da aynı ... devamı