Bebekler normal zamanında gerçekleşen bir doğumda, doğum ister vajinal yolla ister sezaryenle gerçekleşsin, 2,5 kilo ile 3.300 gram arasında doğarlar. Her şeyin yolunda gitmesi halinde bu bebekler sadece anne sütüyle beslenirler. Vücutlarında su miktarı fazla olduğu için, ilk dönemde bir miktar kilo kaybederler. Bu kilo kaybı 1 hafta 10 gün içinde gerçekleşir ve bebekler normal kilolarına ulaşmış olurlar. Bu dönemde bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmeleri gerekir. Yine bu dönemde bebekler bazı sağlık sorunları yaşayabilirler. Örneğin ilk bir hafta içinde bebeklerde sararma görülebilir. Eğer bu çok yüksek değerlere yükselirse, fototerapi denilen ışın tedavisi uygulanır. İlk bir hafta içerisinde bebeklerin göbekleri vardır ve bunlar düşer. Bu dönemde bebekler, göbeklerinin korunması koşuluyla her gün yıkanabilirler.

Bu dönemden sonra artık bebeklerde gaz şikayetleri başlayabilir. Bebekler doğduktan sonraki ilk bir haftada, yaklaşık 20 saatlik bir uyku dönemi geçirirler. Her türlü sese ve gürültüye irkilerek cevap verirler. Yani korku refleksleri, moro refleksleri, yakalama refleksleri çok güçlüdür. Bu dönemde bebekler eğer sürekli ağlarsa, idrar yolu enfeksiyonu, açlık ya da gaz sorununu düşünmek gerekir. Ya da bebek sürekli uyuyorsa veya uykuya aşırı bir eğilim gösteriyorsa, kan şekerlerinin düşük olma ihtimali akla gelmelidir. Bebeğin sürekli tedirgin ve gergin olması durumunda ise, merkezi sinir sistemi ya da doğumla ilgili bir sıkıntı olup olmadığına bakılmalıdır.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

sperm dna %39 hasarlı gozukuyo.bu bebek ıçın etkenmı.10 yıldır bebegimiz yok.4 tup bebek negatif.embriyo gelişmıyor. ne tavsiye edersiniz... devamı