Yürüyüş Ve Kas Ağrısı

Yürüyüş Ve Kas Ağrısı

Yürüyüş kas ağrısına sebep olabilir veya kas ağrısını tetikleyebilir. Gereğinden fazla gerilme, yanlış egzersiz ve birtakım başka sebepler ağrıya sebep olabilir. Neyse ki zedelenmelerden korunmanın ve şikayetleri azaltmanın çareleri mevcuttur.

Kas Krampları Ve Kasılmalar

Kas Krampları Ve Kasılmalar

Kramp kasın istem dışı, güçlü ve ağrılı bir biçimde kasılmasıdır. Bu kasılma herhangi bir zamanda gelebilir, hareket halindeyken veya dinlenirken. Kramplar genellikle, öncesinde hiçbir belirti vermeden kendilerini gösterirler.

Kas kramplarına yorgunluk, soğuk algınlığı, vücuttaki tuz, potasyum veya su dengesizliği; kaslarda kan dolaşımı bozukluğu; sert bir darbe; ısınmamış kasları fazla esnetmek de sebep olabilir. Dengeli beslenerek, bol bol sıvı alarak, yoğun egzersiz öncesinde kasları iyice ısıtarak ve gereğinden fazla yorulmaya başlamadan egzersizi zamanında bırakarak kas ağrısı riskini azaltabilirsiniz.

Kramp geldiğinde etkilenen kası yavaşça esneterek genellikle krampı durdurabilirsiniz. Mesela baldırınızdaki krampı geçirmek için ayak parmaklarınızı ve altındaki bombeli bölümü tutup kendinize doğru çekin. Ayrıca ağrıyan kasa sertçe masaj yapmayı da deneyebilirsiniz.

Genellikle krampın ardından  kasta gerginlik ve bir acı hissedersiniz. Bu rahatsızlığı sıcak kompres ve masajla gidermeniz mümkün olabilir. Eğer sık sık kramp geliyorsa, doktorunuza başvurun.

Burkulmalar

Burkulmalar

Kramplar ve kasılmalar kas dokusunun açılıp kapanmasıdır. Tersine, burkulma, kasın, kirişin veya bağın tümden ya da kısmen yırtılmasıdır. O bölgedeki kılcal damarlar çatlar ve etrafını saran doku şiştiğinde ve hassas sinir uçlarını uyardığında ağrı başlar.

Ayak bileklerinin burkulmasını önlemek için yürürken önünüze bakmalısınız. Çukurların arasından geçme, önünüze çıkan tepecikleri aşma kabiliyetinizi geliştirmelisiniz. Bunlara rağmen bileğinizi burkarsanız, bilek iyileşene kadar yürüyüş programlarınızı ertelemek zorunda kalırsınız.

Pirinç (yanında istirahat, buz, bandaj ve yukarı kaldırmayla) şişliğin inmesine yardımcı olur. Pirinç kullandıktan sonra hala iyileşmemişse, bileğin burkulduğundan, çatladığından veya kırıldığından emin değilseniz, doktorunuza başvurun.

Kas Tutukluğu

Kas Tutukluğu Ve Hassasiyeti

Yıllardır yürüyüş yapan kişiler bile hafif de olsa ağrıdan ve hassasiyetten yakınırlar. Bu ağrılara Gecikmiş Ağrı Atakları denir ve genellikle fiziksel aktivitenin 24 ya da 48 saat sonrasında başlar. Çoğunlukla sadece birkaç gün sürer.
Yürüyüş yapanlarda en fazla etkilenen baldır kasları ve bacağın üst kısmındaki ön ve arka kaslardır. Gecikmiş Ağrı Atakları kasta minik bir yırtılma neticesinde kas dokusunda oluşan yanma ve iltihaplanmanın sonucunda oluşabilir. Aspirin veya ibuprofen gibi inflamasyonu geçirecek bir ilaç alınması ya da etkilenen bölgeye buz konması acıyı hafifletebilir.

Kas tutukluğunu ve ağrısını tamamıyla geçirmek hemen hemen imkânsızdır. Ancak yürüyüş programını, özellikle de başlangıç düzeyinde, ağır ağır ilerleyecek biçimde ayarlarsanız rahatsızlığınızı bir nebze azaltabilirsiniz.

Temkinli ancak kararlı bir yaklaşımla kaslarınızın üzerlerine binen baskıya alışmasını sağlayabilirsiniz. Fiziksel aktivite sebebiyle kas ağrısı çekiyorsanız, üzerine bir de hafif egzersizler ekleyin. Egzersiz sonrasında vücudunuzu soğutmak ve etkilenen bölgelere masaj yapmak da işe yarayabilir.

Op. Dr. Salih AYDIN

mrhb Salih bey ben yaklaşık 3 hafta önce bel fıtığı ameliyatı oldum ve ameliyattan sonraki ilk 10 gün genellikle yattım sadece yemek yemek için ve lav... devamı