Yüksek Kan Basıncı Ve Sertleşme Bozukluğu
Sertleşme bozukluğunu tedavi etmek için ilk olarak yüksek kan basıncınızı düşürmeniz gerekir. Bazı kişiler sadece yaşam tarzı değişiklikleri uygulayarak bunu gerçekleştirebilir. Bazılarınınsa reçeteli yüksek kan basıncı ilaçlarına ihtiyacı olabilir.
Bununla birlikte, bazı yüksek basınç ilaçlarının sertleşme bozukluğuna neden olabilmesi, birçok erkek için sorun yaratır. Özellikle yüksek kan basıncı sorununuz daha önce hiçbir yan etkiye neden olmadıysa, bu ilaçların alımına devam etmek sizin için oldukça zor olabilir. Yüksek kan basıncı ilaçlarının yan etkileriyle karşılaşan erkeklerin yaklaşık olarak %70’i bu ilaçların kullanımını bırakır.
Yüksek kan basıncı tedavisinde kullanılan birçok ilaç sertleşme bozukluğuyla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, bu ilaçlardan bazıları diğerlerine oranla daha az belirtiye neden olur. Bazı yüksek kan basıncı ilaçları bazı erkeklerde sertleşme bozukluklarını iyileştirebilir.
Ayrıca diüretik (veya su hapları) ve beta blokerlerin de sertleşme sorunlarına neden olduğu biliniyor. Bu ilaçlar yüksek kan basıncınızı beslenme veya egzersiz yoluyla düşürememeniz halinde doktorunuz tarafından ilk olarak yazılması olası ilaçlardır.
Eğer diüretik kullanıyorsanız, kan basıncınız kontrol altına alınana kadar ilaçlarınızı kullanmaya devam etmelisiniz. Eğer sertleşme sorununuz devam ederse veya kan basıncınız tekrar yükselirse doktorunuz ilacınızı sertleşme bozukluğuna neden olma olasılığı daha az bir ilaçla değiştirebilir. Ayrıca bazı ilaç kombinasyonları yüksek kan basıncınızı düşürmede ve sertleşme bozukluğu riskinizi azaltmada daha etkili olabilir.
Beta bloker kullanıyorsanız doktorunuza ilaçların sertleşme bozukluğuna neden olmadığını sorabilirsiniz. Sertleşme bozukluğuna yol açma olasılığı daha düşük bir ilaç sizin için daha iyi olacaktır.
Yüksek Kan Basıncı İlaçları Sertleşme Bozukluğuna Neden Olmuyor
Bazı yüksek kan basıncı ilaçları, yan etki olarak sertleşme bozukluğuna nadiren neden olur. Bu ilaçlar arasında şunlar yer alır:
- Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörler
- Alfa-blokerler
- Kalsiyum kanal blokerleri
- Anjiyotensin reseptör blokerleri
Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri, kan damarlarını genişletir ve kan akışını artırır. Bu ilaçlarlar nadiren yan etki olarak sertleşme bozukluğuna yol açar. Sertleşme bozukluğu, hastaların %1’inden daha azında görülür. Bu kategoride yer alan birçok farklı ilaç bulunuyor. Bu kategorideki bütün ilaçlar için geçerli görünüyor.
Kalsiyum kanal blokerleri diye bilinen ilaçlar da vardır. Bu ilaçlar grup olarak nadiren sertleşme bozukluğuna yol açar. Bununla birlikte sertleşme bozukluğu bu gruptaki bazı ilaçlarda diğerlerine oranla daha seyrek ortaya çıkabilir. Doktorunuzun bu ilaçların hangileri olduğunu size söyleyebilir.
Genelde alfa-blokerler de nadiren sertleşme bozukluğuna neden olur. Anjiyotensin II reseptör blokerler sertleşme bozukluğuna neden olmaz ve aynı zamanda yüksek kan basıncı bulunan erkeklerde cinsel fonksiyonu geliştirebilir.
Amerikan Tıp Bilimi Dergisinde 2001 yılında yayımlanan bir çalışma, anjiyotensin reseptör bloker olan bir ilacı inceledi. İlk olarak çalışmaya katılan erkek ve kadınların %7’si genel cinsel doyuma ulaştıklarını belirtti. 12 haftalık ilaç kullanımının ardından cinsel doyuma ulaşan katılımcıların oranı %58’e çıktı. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin oranı %75’ten %12’ye geriledi.
Diğer bir çalışma bir anjiyotensin reseptör blokerle bir beta blokeri karşılaştırdı. 2001 yılında Amerikan Hipertansiyon Dergisinde yayımlanan çalışma iki farklı ilacın kan şekeri ve cinsel ilişki sıklığı üzerindeki etkilerini karşılaştırdı.
İki ilacın da kan şekerini iyi şekilde kontrol ettiği saptandı. Bununla birlikte anjiyotensin reseptör bloker kullanan kişiler 16 haftalık tedavi süreci boyunca daha sık olarak cinsel ilişkide bulunduklarını belirtti. Bu kişiler tedaviden önce ayda sekiz kez seks yaptıklarını ve tedaviden sonra bu sayının 10’a çıktığını söyledi. Beta bloker kullanan kişilerin cinsel aktivitelerinde azalma gözlemlendi. Seks sayısı tedaviden önce sekizken tedaviden sonra dörde geriledi.
Kullandığınız İlaç Sertleşme Bozukluğuna Neden Oluyorsa
Yüksek kan basıncı ilacınızın sertleşme bozukluğuna neden olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla görüşün.
Eğer sertleşme bozukluğuna neden olan sadece yüksek kan basıncı sorununuz değil ilaç tedavinizse başka bir ilaca geçmek sorunu çözebilir. Doktorunuzun onayı olmadan ilaç tedavinizi asla bırakmayın.
Bununla birlikte yüksek kan basıncı kendi başına sertleşme bozukluğunun nedeni olabilir. Bu durumda sertleşme bozukluğuna karşı etkili bir ilaç deneyebilirsiniz.
Bu ilaçları sadece yüksek kan basıncınız kontrol altına alındığında kullanın. Bu ilaçlar tedavi edilmeyen yüksek kan basıncı sorunu bulunan erkekler için güvenli değildir. Ayrıca bu ilaçlar alfa bloker veya kalp hastalıklarına karşı nitrat kullanan erkekler için de güvenli değildir.
Sertleşme Bozukluğunun Sebepleri
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
hocam öncelikle kendimi tanıtayım 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyim ve yaklaşık birkaç hafta önce penisimin ucunda küçük siyah bir nokta farketmi... devamı
Sertleşme Sorunun Beslenme Tarzıyla İlişkisi Var Mıdır?
Penis Pompası
Sertleşme Sorununda Penise Enjeksiyon Yöntemi Uygulanır Mı?
Diyabet Ve Sertleşme Bozukluğu
Sertleşme Sorununun Tedavisi İçin Kime Başvurulmalı?