- İçindekiler
- Nedir
- Belirtiler
- Sebepler
- Çözümler
Nedir
Nedir?
Utangaçlık, epey yaygın bir sorundur. Genelde sosyal durumlardan korku ve başka insanların yanında tedirginlik olarak tanımlanır. Bazen yalnızca belirli durumlarda ortaya çıkar. Örneğin, bazı kadınlar yalnızca erkeklerin yanında utangaçtır. Bazı insanlar insanlarla birebir buluşurken rahattır ama büyük gruplarda kaygılıdır. Bazı insanlar, başka insanlarla etkileşim içinde olmak durumunda kaldıkları her ortamda çok sıkıntılıdırlar.
Belirtiler
Belirtiler
Bazı belirtiler başka insanlar tarafından görülebilir, mesela göz teması, yavaş yavaş veya kekeleyerek konuşmak. Bazı insanlar kızarabilir, titreyebilir veya terleyebilir. Vücut dilleri genelde başkalarından uzaklaşmak istediklerini açığa vurur.
Bazı insanlar, utangaç olsalar bile başkalarına utangaç gibi görünmezler. Bu insanlar muhtemelen kendinden şüphe etme, kaygı ve olumsuz iç ses gibi içsel belirtilerden mustariptir.
Sebepler
Sebepler
Uzmanlar, bunun genlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda farklı fikirlere sahip. Genetik olduğuna dair birkaç kanıt bulunmasına rağmen, çekingenliğin duygusal şiddetle yetiştirilmiş olmaktan kaynaklanması daha olası. Sürekli eleştirilen ve nadiren cesaretlendirilen veya övülen bir çocuk, kendinden şüphe ve çekingenlikle dolu hale gelecektir.
Utangaçlık sık sık sosyal başarısızlıklara bir tepki olarak zamanla gelişir. Eğer sosyal açıdan sürekli hata yaparsanız endişeli ve güvensiz hale gelerek sosyal ortamlardan kaçınmaya başlarsınız. Sosyal açıdan ne kadar çok başarısız olursanız kendinizi sosyal ortamlara o kadar az koymak istersiniz.
Çözümler
Çözümler
Utangaçlık ve özgüven eksikliği çok yakından ilişkilidir. İlk yapmanız gerekenlerden biri, kendinize sürekli diğer insanların sizinle eşit olduğunu hatırlatmak. Kimileri daha çekici doğar; kimileri daha zeki, kimileri daha atletiktir. Ama kimse başkasından daha iyi değildir. Herkesin güçlü ve zayıf yönleri vardır.
Utangaçsanız muhtemelen, ister gerçek ister hayali, zayıflıklarınız üstünde duruyorsunuz. Ama zayıflık sahip olduğunuz tek şey değildir. Zayıflığınız ne olursa olsun, bir yerlerde güçlü yönlere de sahipsinizdir.
Zayıflığınız, özellikle hatıralar ve sosyal toyluklar üstünde durursanız küçük olayların olduğundan daha büyük hale gelmesine yol açarsınız. Pireyi deve yapmayın. Kimse mükemmel değildir.
Özsaygı hissinizi yükseltmeniz gerekiyor. Küçücük bir düzelme belirtisi gösterdiğinizde bile kendinizi pohpohlayın. Bazı insanlar, söyleyecekleri hiçbir şey olmadığını düşünerek fikirlerini dile getirmeyi istemeyebilirler. Aslında başka insanların sizin görüşünüzü duymaya ihtiyaçları vardır.
Fikirleri dile getirmek ilk adım için fazla büyük olabilir. Özgüven eksikliği hissediyorsanız ilk hazırlanmanız gereken başka insanlarla göz teması kurmak ve gülümsemektir. Bir insan güçlü özsaygı ve özgüvene sahip değilse bunu yapabilmek büyük bir mesele halini alır.
Başka insanların yanında rahatmış “gibi” davranın. Başka insanlara samimi ve arkadaşça yaklaşırsanız onlar da genelde size aynı şekilde karşılık vereceklerdir.
Kendinizin dışına çıkıp başka insanları düşünme alıştırması yapın. Özgüveninizi artırmaya çalışın, böylece endişenizin adım adım üstesinden geleceksiniz.
Yaşamdan Doyum Almak Kalbe İyi Geliyor
Migrene İlişkin Efsaneler Ve Gerçekler
Estetikle Psikolojinizi Düzeltebilirsiniz
Cinsel Kimlik Bozukluğu
Mevsimsel Depresyon İçin Evde Tedavi