Depresyon sürekli bir mutsuzluk hissine yol açan bir hastalıktır. Üniversiteye başlayan gençlerde görülen depresyona üniversite depresyonu denir. Yeni bir okula, muhtemelen yeni bir şehre, ilk defa evden ayrı yaşamaya alışmaya çalışan gençler için bu dönemle baş etmek oldukça zor olabilir. Belirtileri arasında mutsuzluk, kızgınlık veya isteksizlik hisleri, asabiyet veya ağlama nöbetleri, zararlı alışkanlıklara yönelmek, sık sık ölüm hakkında düşünmek, fiziksel veya zihinsel olarak yavaşlama gibi durumlar mevcuttur. Nedeni açıklanamayan ağrılara da sebep olabilir.

Çocuğunuz artık sizinle yaşamıyorsa depresyon belirtilerini fark etmek zor olabilir. Üniversite öğrencisi çocuğunuz da utandığından veya ortama uyum sağlayamamak korkusundan yardım almak için harekete geçmeyebilir.

Eğer çocuğunuzun depresyonla baş ettiğinden endişelenirseniz onunla konuşun ve hayatında neler olup bittiğini dinleyin. Hisleri hakkında konuşması için onu teşvik edin. Ayrıca en kısa zamanda bir doktorla görüşmesi için randevu alın. Depresyon belirtileri kendi kendine iyileşmeyebilir. Depresyon tedavi edilmezse kötüleşebilen bir hastalıktır. İlerlediği durumlarda zihinsel ve fiziksel sağlık problemlerine, hayatın diğer alanlarında sorunlara neden olur. Depresyon hissi madde kullanımını ve intihar riskini de artırmaktadır.

Tedavinin yanında çocuğunuz da bazı adımlar atabilir. Onu adım adım ilerlemeye teşvik edin. Büyük kararlar vermek veya büyük hedefler koymaktansa, bunları küçük aşamalara bölüp birer birer başarmayı denemesini önerin. Aktivitelere katılması için yüreklendirin. Eğlendiği aktiviteler negatif düşüncelere odaklanmasını engelleyebilir. Özellikle fiziksel aktiviteler yardımcı olacaktır. Yurtta veya sınıftaki insanlarla tanışması için teşvik edin. Arkadaşlar yeni bir ortama alışmayı kolaylaştırabilir. Aile de önemli bir destek olabilir.

Üniversite depresyonunu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak çocuğunuzun okul kampüsünü önceden tanımasını sağlayarak geçiş dönemine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kampüsü ziyaret etmesi oradaki kişileri daha erkenden tanımasını ve nerede ne bulacağını öğrenmesini sağlayabilir.

Eğer üniversiteye gidecek olan çocuğunuzun depresyonla alakalı risk faktörleri zaten varsa doktoruyla konuşup seçeneklerinizi öğrenebilirsiniz. Üniversite depresyonunun ilk işaretlerinde erken tedavi almak, belirtileri yatıştıracağı gibi depresyonun dönmesini önleyebilir ve üniversitede başarılı olmayı sağlayabilir. 

Uzm. Dr. Henri Griladze

Bir hastada manik depresif major depresyon sanrisal bozukluk donemsel olarak teshis edilebilir mi tesekkurler... devamı