İnek sütü iyi bir protein, kalsiyum, potasyum ve D vitamini kaynağıdır. Fakat laktozu sindiremiyorsanız veya normal sütten hoşlanmıyorsanız, deneyebileceğiniz başka"süt" çeşitleri de vardır.

Soyadan, badem veya fındık gibi kabuklu yemişlerden, pirinçten, hatta yulaf ve kenevirden yapılan süt ihtiva etmeyen içecekler süte besinsel olarak eşdeğer değildir. Gerçi her birinin başka bir faydası var.

Soya sütü: Soya fasulyesinin suda ıslatılıp, ezilip, pişirilip süzülmesiyle yapılan bazı soya sütleri inek sütünün sağladığı protein kadar çok proteini, bazı lifleri (süt ürünleri içermez), çeşitli besin maddelerini (B vitaminleri ve potasyum) ve izoflavonları (sağlıklı olabilecek bitki bileşenleri) sağlar.

Badem veya Fındık Sütü: Çoğu zaman çekilmiş badem veya fındıktan yapılan kabuklu yemiş sütlerinde çok az protein vardır, ama kalori bakımından göreceli olarak düşüktür ve E vitamini, manganez, magnezyum, bakır ve diğer besin maddelerini sağlar.

Pirinç sütü: Çoğunlukla karbonhidratlardan meydana gelen pirinç sütü protein ve yağ bakımından düşüktür (bazılarına bitkisel yağ eklenmiştir). Genelde kahverengi pirinçten yapılmasına rağmen "sütte" hiç lif yoktur ve ince yoğunluktadır. Pirinç sütü diğer süt ihtiva etmeyen içeceklerden doğal olarak daha tatlıdır ve alerjilere neden olma olasılığı en düşük olandır.

Yulaf sütü: Kabuksuz yulaftan (temizlenen, kavrulan ve kabuğu çıkarılan yulaflardan) yapılan yulaf sütü inek sütündeki proteinin yaklaşık yarısını içerir. Yulaf kepeği, bir lif kaynağı olarak süte eklenebilir. İnce yoğunluğuyla hafif şekerli olup yağsız veya %1 yağlı süte benzer.

Kenevir sütü:  Endüstriyel kenevir bitkisi (gıdalar ve tekstil ürünlerinde kullanılmak üzere yetiştirilen Cannabis sativa türevleri)  tohumlarından elde edilen kenevir sütü, keten tohumundakilere ve diğer sağlıklı doymamış yağlarınkine benzer omega-3 yağları ve protein içerir. Marihuana elde edilen Canabis bitkisinin aksine kenevirden yapılan gıdalar eğer varsa eser miktarda psikoaktif bileşen içerir.

Unutmayın:

  • İnek sütü yerine inek sütü ihtiva etmeyen içecekler içiyorsanız kalsiyum ve D vitamini eklenmiş olanlarını almaya çalışın. Birçoğuna B12 (beslenme yoluyla fazla B12 almayan veganlar için bir avantajdır) ve diğer besin maddeleri eklenmiştir.
  • Çoğu süt ihtiva etmeyen içecek kaloriyi arttıran şekerle (buharlaştırılmış şeker kamışı suyu, pirinç şurubu veya arpa maltı gibi) tatlandırılmıştır. Çikolata ve diğer aromalı içecekler sade veya orijinal olanlardan bir bardakta beş çay kaşığı olacak şekilde daha fazla şeker ve yaklaşık 170 kalori içermektedir. Tatlandırılmamış türevleri bir bardakta 35 kalori gibi az kalori içerir.
  • Bu içeceklerdeki doymamış yağ kalp sağlığına faydalı olmasına rağmen yağsız türevlerinin kalorisi daha düşüktür.
  • Soya sütü dahil süt ihtiva etmeyen içecekler bebek mamasının yerini tutmaz.  

Prof. Dr. Recai PABUÇCU

Hocam benim 6 gun adet gecikmem oldu 3 gun once test yaptım negatif çıktı bu gin doktora gittim orda da test yapildi negatif.Doktor muayenesinde gogus... devamı