Nedir
Supraventriküler Taşikardi
Supraventriküler taşikardi (SVT) ara sıra kalbinizin egzersiz, yüksek ateş veya stres dışında bir sebeple çok hızlı atması anlamına gelir. SVT’nin türleri:
- Atriyoventiküler nodal reentrant taşikardi (AVNRT).
- Wolf-Parkinson-White sendromu dahil atriyoventriküler resiprokan taşikardi (AVRT)
SVT nöbeti sırasında kalbin elektrik sistemi doğru çalışmaz, kalbin çok hızlı atmasına neden olur. Nabız dakikada en az 100 atar ve dakikada 300’e çıkabilir. Tedaviden sonra veya kendiliğinden kalp genellikle dakikada 60 veya 100 atım oranıyla normale döner.
SVT hızla başlayıp bitebilir ve belirtileriniz olmayabilir. SVT sık, uzun süreli olduğunda veya belirtilerinize yol açtığında sorun haline gelir.
SVT’ye paroksimal supraventriküler taşikardi (PSVT) veya paroksimal atriyal taşikardi de (PAT) denir.
Belirtileri
Belirtiler
SVT’li bazı insanların hiçbir belirtisi olmaz. Diğerlerinin aşağıdakiler olabilir:
- Çarpıntı, sanki kalbiniz yarışıyor veya sıkışıyor gibi bir his.
- Sıkıştıran bir nabız.
- Baş dönmesi veya belki sersemlemiş hissetmek.
Diğer belirtiler arasında bayılacak gibi olma veya bayılma (senkop), nefes darlığı, göğüs ağrısı, boğazda sıkışma ve terleme yer alır.
Sebepleri
Sebepler
Çoğu SVT nöbetine kalpteki hatalı elektrik bağlantıları neden olur. Elektrik sorununa neyin neden olduğuysa açık değildir. Kalp ilacında bulunan digoksinin ya da akciğer ilacında bulunan teofilinin çok yüksek seviyeleri de neden olabilir.
Bazı SVT türleri ailede bulunabilir, Wolff-Parkinson-White sendromu gibi. Yada KOAH veya zatürre gibi bir akciğer sorunu neden olabilir.
Testleri
Testler
Doktorunuz sağlığınız ve belirtileriniz hakkında sorular sorarak, fiziksel bir muayene yapıp belki tahliller isteyecektir. Doktorunuz:
- Hızlı kalp atışını tetikleyen herhangi bir şeyin olup olmadığını, ne kadar sürdüğünü ve nabzın düzenli mi düzensiz mi olduğunu soracaktır.
- Elektrokardiyogram (EKG, ECG) denilen bir test yapabilir. Bu test kalbin elektriksel faaliyetini ölçüyor ve SVT nöbetlerini kaydedebiliyor.
- Elektrofizyoloji (EP) çalışması yapabilir. Bu test kalbinizde fazladan bir elektrik yolu olup olmadığını ortaya çıkarır.
Doktorun odasında SVT nöbetiniz olmazsa doktorunuz sizden elde taşınabilir bir EKG giymenizi tavsiye edecektir. Nöbet geçirdiğinizde alet bunu kaydedecektir.
Doktorunuz ayrıca SVT’nin sebebini bulmak için de testler yapabilir. Bunlar arasında kan tahlilleri, bir göğüs röntgeni ve kalbin görüntüsünü veren ekokardiyogram olabilir.
Tedavisi
Tedavi
Bazı SVT’ler belirtilere neden olmaz ve tedaviye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Belirtileriniz varsa doktorunuz size muhtemelen tedaviyi tavsiye edecektir.
Ani SVT nöbetlerini tedavi etmek için doktorunuz
- SVT olurken almak üzere bir ilaç yazabilir.
- Kendi başınıza kalp hızınızı nasıl yavaşlatacağınızı size gösterebilir. Bunu öksürerek, öğürerek veya yüzünüzü buz gibi soğuk suya sokarak yapabilirsiniz. Bunlara vagal (akciğer-mide sinirle ilgili) manevralar denir.
Bu çareler işe yaramazsa doktorunuza veya acile gitmeniz gerekebilir. Adenozin veya verapamil gibi hızlı etki eden bir ilaç alabilirsiniz. SVT ciddiyse kalp ritmini ayarlamak için elektrik akımı kullanan elektro-kardiyoversiyon uygulanabilir.
Eğer sık sık SVT nöbeti geçiriyorsanız aşağıdakileri yapmanız gerekebilir:
- Nöbetleri engellemek veya kalp atışı hızınızı yavaşlatmak için her gün ilaç alabilirsiniz.
- Katater ablasyon denenebilir. Bu yöntemde kalbin soruna neden olan ufak bir parçası alınır.
Önleme
Önlem
Onu tetikleyen şeyleri engelleyerek SVT’den epey korunabilirsiniz.
- Erkekseniz günlük alkol sınırınızı 2 duble, kadınsanız 1 duble olarak belirleyin.
- Kafeini kısın. Kafeinsiz çaylar veya kahveler bile bazı insanlarda SVT’ye neden olabilir.
- Sigara içmeyin.
- Reçetesiz dekonjestanlardan, bitkisel çarelerden, diyet haplarından ve uyarıcılardan uzak durun.
- Kokain, ekstasi veya metamfetamin gibi yasadışı ilaçları kullanmayın.
Tetikçileri bulmak için kalp hızının ve belirtilerinizle ilgili bir günlük tutun. Örneğin sigara içmenin veya kafeinin SVT nöbetlerine neden olduğunu ortaya çıkarabilirsiniz.
Atriyal Çarpıntı
Özer SELİMOĞLU
Merhaba benim 1.dereceden av bloke tasikardi diye kalp hastaligim var uykuda kalbim 2.9 sniye durma yapiyormus ve sonuc olararak pil takilacak dedi do... devamı
Supraventriküler Taşikardi
Koah La Yaşamak
Koah Ve Egzersiz: Koah İçin Nefes Ve Egzersiz Programı
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz
Atrial Çarpıntı Ve Atrial Çırpınım