- İçindekiler
- Sezaryen Sonrası
- Sezaryen Kesinize Dikkat Edin
- Enfeksiyon Belirtileri Olup Olmadığına Bakın
- Emzirme Pozisyonlarını Deneyin
- Diğer Doğum Sonrası Belirti ve İşaretlerinin Üstesinden Gelin
- Doğum Şonrası Sağlık Kontrolü
Sezaryen Sonrası
Sezaryenle doğum planlıyorsanız ya da sezaryenin gerekeceği durumlara hazır olmak istiyorsanız, iyileşme süreci hakkında sorularınız olabilir. Ne kadar ağrınız olacak? Kesinin iyileşmesi ne kadar zaman alacak? Sizin için en uygun emzirme pozisyonu hangisi?Sezaryen iyileşme sürecinde kendinize ve bebeğinize nasıl bakacağınızı anlayın.
Sezaryen Kesinize Dikkat Edin
Sezaryen kesisinin iyileşmesi yaklaşık 4-6 hafta sürer. İyileşme süreci sırasında rahatsızlık ve yorgunluk yaygındır. İyileşmeyi hızlandırmak için:- Acele etmeyin. Mümkün olduğunca istirahat edin. Sizin ve bebeğinizin ihtiyacınız olan her şeyi ulaşabileceğiniz bir yerde tutmaya çalışın. İlk birkaç hafta bebeğinizden daha ağır bir şey kaldırmaktan kaçının.
- Karın bölgenizi destekleyin. Otururken ya da yürürken duruşunuzu düzeltin. Öksürme, hapşırma ve gülme gibi ani hareketler sırasında karın bölgenizi ve kesi çevresini sabit tutun.
- Gerektiğinde ilaç alın. Doktorunuz ağrıları rahatlatmak için ibuprofen, asetaminofen ya da başka ilaçlar önerebilir. Ağrı kesici ilaçların birçoğu emziren kadınlar için güvenlidir.
- Bol sıvı tüketin. Bol sıvı tüketimi kabızlığını önlediği gibi, doğum ve emzirme sırasında kaybettiklerinizi yerine koymaya yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için mesanenizi sık sık boşaltmayı unutmayın.
Enfeksiyon Belirtileri Olup Olmadığına Bakın
Sezaryen kesinizi enfeksiyon açısından kontrol edin. Eğer şunlar varsa doktorunuzla iletişime geçin:- Kesi yerinde kızarıklık, şişlik ya da akıntı
- 38°C’den daha yüksek ateş
- Kesi çevresinde artan ağrı
Emzirme Pozisyonlarını Deneyin
Sezaryenden hemen sonra emzirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizi tutarken rahatsızlığı en aza indirmek için kesi üzerine bir yastık koyun. Sezaryen iyileşme sürecinde işe yarayan emzirme pozisyonları şunlardır:- Futbol Tutuşu. Dirseğinizi bükerek bebeğinizi yanınızda tutun. Eliniz açık olacak şekilde bebeğinizin başını destekleyin ve yüzünü göğsünüze doğru döndürün. Bebeğinizin sırtı önkolunuz üzerinde kalacaktır. Bu diğer elinizle C şeklinde tutarak göğsünüze destek olmanıza yardımcı olabilir. Konfor için kucağınıza bir yastık koyun ve geniş, düşük kollu bir sandalye kullanın.
- Yan uzanma pozisyonu. Yan yatın ve tek elinizle destekleyerek bebeğinizin yüzünü göğsünüze doğru tutun. Diğer elinizle göğsünüzü kavrayın ve meme ucunu bebeğinizin dudağına dokundurun. Bebeğiniz bir kez tuttuğunda kendi başınızı desteklemek için bir kolunuzu, bebeğinizi desteklemek için ise diğerini kullanın.
Diğer Doğum Sonrası Belirti ve İşaretlerinin Üstesinden Gelin
Sezaryen iyileşme sürecindeyken aynı zamanda gebelik sonrası iyileşme sürecinde de olduğunuzu unutmayın. Beklenenler:- Vajinal akıntı (lohusalık). Sezaryen sonrasındaki ilk birkaç gün parlak kırmızı, yoğun akıntı beklenir. Bu akıntı küçük pıhtılar da içerebilir. Bu akıntı daha sulu hale gelecek, pembe ya da kahverengiden sarı ya da beyaza dönüşerek yavaş yavaş azalarak sona erecektir. Enfeksiyon riskini azaltmak için tampon yerine hijyenik pedler kullanın. Her iki saatte bir ped değişmeniz gerekiyorsa, bir golf topundan daha büyük pıhtılar oluyorsa, kötü kokulu akıntı varsa ya da 38°C veya daha yüksek ateş söz konusuysa doktorunuza danışın.
- Kasılmalar. Sezaryenden sonraki ilk birkaç gün bazen doğum sonrası sancı olarak da adlandırılan kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu kasılmalar (genellikle menstrual kramplara benzer) uterustaki kan damarlarını sıkıştırarak aşırı kanamanın engellenmesine yardımcı olur. Gerekirse doktorunuz reçetesiz ağrı kesiciler önerebilir. Ateşiniz varsa ya da karnınız dokunmaya karşı hassassa doktorunuza danışın. Bu bir rahim enfeksiyonu belirtisi olabilir.
- Ağrılı hassas göğüsler. Sezaryenden birkaç gün sonra göğüsleriniz sert, şiş ve hassas olabilir. Bu durum angorjman olarak bilinir. Rahatsızlığı gidermek için bebeğinizi emzirin, süt sağmak için pompa kullanın, göğsünüze soğuk havlu ya da buz torbası uygulayın. Ayrıca reçetesiz ağrı kesicilerin de yardımı olabilir. Eğer bebeğinizi emzirmiyorsanız spor sutyenler gibi sıkı, destekleyici bir sutyen kullanın. Göğüslerinizi sıkıştırmak süt üretimini durdurmaya yardımcı olacaktır. O nedenle daha fazla sür üretimine neden olacak pompa kullanma ve ovma gibi hareketlerden kaçının.
- Süt sızıntısı. Emzirmeler arasında göğüslerinizden sızıntı oluyorsa kıyafetinizi kuru tutmaya yardımcı olacak sutyen içi bakım pedlerinden kullanın. Pedleri her emzirme sonrası ve ıslandıklarında değiştirin.
- Saç dökülmesi ve cilt değişiklikleri. Gebelik sırasındaki yüksek hormon seviyeleri saç gelişimini artırır ve saç dökülmesini engeller Bunun sonucunda genellikle gür saçlar oluşur. Ama doğum sonrasında saç gelişimi azalır ve bir seferde aşırı saç dökülmesi başlar. Saç dökülmesi genellikle altı ay içinde durur. Aynı zamanda çatlaklar yavaş yavaş kırmızıdan beyaza döner. Gebelik sırasında meydana gelen yüzdeki koyu lekeler (kloazma-gebelik lekesi) gibi cilt kararmaları da yavaş yavaş kaybolur.
- Duygudurum değişiklikleri. Doğum; ruhsal dalgalanmalar, asabiyet, üzüntü ve kaygıyı tetikleyebilir. Birçok yeni anne, bazen annelik hüznü olarak da adlandırılan hafif bir depresyon geçirir. Annelik hüznü genellikle bir iki hafta içinde azalır. Bu arada kendinize iyi bakın. Eşiniz, sevdikleriniz ya da arkadaşlarınızın yardım ve desteğini alın. Depresyonunuz derinleşirse ya da çoğu zaman üzgün ve umutsuz hissederseniz doktorunuza danışın.
- Doğum sonrası depresyon. Eğer doğumdan kısa süre sonra, şiddetli ruhsal dalgalanmalar, iştah kaybı, aşırı yorgunluk ve hayatınızda neşe eksikliği yaşıyorsanız doğum sonrası depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Belirti ve işaretler kendiliğinden geçmiyorsa, depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız bebeğinizin bakımı ve günlük işlerinizi tamamlamakta sorunlar yaşarsınız ya da kendinize veya bebeğinize zarar vermeyi düşünebilirsiniz.
- Kilo kaybı. Sezaryen sonrasında muhtemelen formsuz hissedeceksiniz. Hatta hala hamile gibi görünüyor bile olabilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Kadınların çoğu bebeğin ağırlığı, plasenta ve amniyotik sıvı da dahil doğum sırasında 4 kg’dan fazlasını verir. Sezaryen iyileşme süresinde vücudunuz aşırı sıvılardan kurtulduğundan fazladan kilo verirsiniz. Bundan sonra sağlıklı bir beslenme ve düzenli egzersizle yavaş yavaş gebelik öncesi kilonuza dönersiniz.
Doğum Şonrası Sağlık Kontrolü
Doğumdan yaklaşık altı hafta sonra, doktorunuz tamamen iyileştiğinizi görmek için karın bölgesi, vajina, rahim ağzı ve rahmi kontrol eder. Bazı vakalarda doktorunuz sizde daha erken bir sağlık kontrolü takvimi isteyerek sezaryen kesinizi kontrol eder. Doktorunuz ayrıca kilo ve kan basıncı kontrolüyle meme muayenesi de isteyebilir. Bu sağlık kontrolünü doğum kontrolü, emzirme ve bebekli yeni bir hayata uyum sağlama konusunda konuşmak için bir fırsat olarak düşünün.Ayrıca, fiziksel ve duygusal sağlığınızla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü endişe ve sorularınızı tartıştığınızdan emin olun. Doktorunuz büyük olasılıkla size yeni doğanla hayata alışmakla ilgili bazı tavsiyeler ve teminatlarda bulunacaktır.
Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU
Ali bey benim sezaryen dikişler çok ağrıyor kasıgimda sanki yumruk gibi bir şişkinlik var acaba kansermiyim bilgilendirirseniz çok sdvinovem... devamı
Ölü Doğumla Gebelikte Uyku Pozisyonu Arasında Bağlantı Bulundu
Sezaryenle Doğan Bebekte Şeker Hastalığı Riski
Sezaryende Şeker Hastalığı Riski
Gebelikte Ölüm Oranı Yarıya İndi
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir