Gerek saman nezlesinde gerekse alerjik astımda tüm dünyada kullanılmakta olan aşı tedavisi, seçilmiş hastalarda yarar sağlayabilir. Ev tozu akarları, hayvanlar ve polenler gibi özellikle tek bir maddeye karşı alerjisi olanlarda tedavinin başarı oranı daha yüksektir.

Alerji aşı tedavisi, alerjik olunan maddeyi vücuda vermek şeklinde gerçekleştirilir. Bu madde vücuda başlangıçta düşük dozlarda ve giderek arttırılarak verilir. Böylece vücudun bu maddelere karşı tolerans geliştirmesi hedeflenir. Bu maddeler yüksek oranda verildiğinde, kişi daha sonra çevresinde karşılaştığı düşük orandaki maddelere karşı tepki vermez.

Aşı tedavisi hiçbir zaman sorunun kesin tedavisi olarak görülmemelidir. Sadece vücudun tepkisini baskılayan bir yöntem olarak kabul edilmelidir. Çünkü alerji genetik bir hastalıktır ve vücuttan tümüyle atılması söz konusu değildir. Ancak alerji aşı tedavisi ile vücudun tepkisi bir miktar azaltılabilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam kolay gelsin ben albinizim hastasıyım ve nistagmusum var acaba gözüme no touch lazer veya başka bir tedavi yöntemi uygulanır mı... devamı