Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen ''30. Dünya Endoüroloji Kongresi''nde konuşan Prof. Dr. Kaouk, tıp teknolojisinin, üroloji ameliyatlarında gelinen noktayı göstermesi açısından önem taşıdığını belirtti.
 
Kaouk, robotik cerrahi ile prostat, mesane ve böbrek kanseri ameliyatlarının artık rahat bir şekilde yapılabildiğini ifade etti.
 
Teknolojinin ameliyat kavramını değiştirdiğini vurgulayan Kaouk, hastaların bu ameliyatlar sonrasında en geç iki gün içinde evlerine dönebildiklerini ifade etti.
 
Kaouk, robotik cerrahi ile neredeyse tüm üroloji ameliyatların yapılabildiğini dile getirerek, robotla gerçekleştirilemeyen ameliyatların da olduğunu anlattı.
 
Robotik cerrahi ile yapılamayan ameliyatlara böbrek naklini örnek gösteren Kaouk, şunları kaydetti:
 
''Robotik cerrahinin burada kullanımıyla ilgili birtakım çalışmalar yapılıyor. Robotla hassas bir şekilde dikiş atmak, ameliyat alanını gerçekmiş gibi görmek mümkün. Şu anda böbrek nakli robotla deneme aşamasında. Başarılı olma yolunda ilerliyoruz. Bu başarılırsa hastalarda büyük kesiler açılmasına gerek kalmayacak. Böbrek nakillerini, en az kan kaybı, ağrı ve yara izi ile yapabileceğiz.''
 
Deng Hummasına Aşı Ümidi

 
Tropikal bölgelerde her yıl çoğu çocuk 10 bin kişinin ölümüne neden olan Deng virüsüne etkili ilk aşı geliştirildi.
 
"The Lancet" dergisinde yayımlanan araştırmada, Fransız Sanofi Pasteur şirketinin geliştirdiği aşı, Tayland'da 4 binden fazla çocuk üzerinde denendi ve yüzde 30,2 etkili oldu.
 
Araştırmacılardan Dr. Derek Wallace, araştırmanın ilk kez Deng hummasına karşı bir aşının güvenli olabileceğini gösterdiğini belirtti.
 
İlk aşamada bilim insanları hayal kırıklığına uğrasa da ikinci aşamada, "CYD-TDV" adı verilen aşı, virüsün 4 türünden 3'ünde etkili oldu.
 
DEN-2 virüsünün aşının etkilerine direnç gösterdiğini belirten bilim insanları, konuya ilişkin daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Bilim insanlarının bir sonraki adımı araştırmayı daha fazla kişi üzerinde denemek olacak. "Tropikal grip" de denilen Deng hummasının belirtileri ateş, başarısı ve deri yanıkları olarak biliniyor.
 
Hastalık, sıtmaya benzer şekilde, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe neden olan hastalık bazı vakalarda ölümcül olabiliyor.
 
Kesin tedavisi olmayan hastalığa karşı bugüne kadar aşı geliştirilemedi. Hastalığa karşı aşı geliştirilmesinin zorluğu, Deng hummasına bir değil, 4 tür virüsün neden olması.
 
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl çoğu çocuk 50-100 milyon kişi hastalıktan etkileniyor.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Merhaba doktor hanım ben 8 aydır böbrek nakli oldum adetim hep normaldi ama son ay çok uzadı ilk başlarda damla damla geliyordu sonra kesildi iki üç g... devamı