Nedir

Rahim yırtılması, rahim duvarında genelde önceki bir sezaryen kesiğinin bölgesinde meydana gelen bir yırtıktır. Komple bir yırtıkta yırtık rahim duvarının bütün tabakalarından geçebilir ve sonuçlar anneyle çocuk için kötü olabilir.

Neyse ki bu yırtıklar nispeten nadir gerçekleşir; hiç sezaryen veya başka bir ameliyat olmamış ya da başka yırtık yaşamamış kadınlarda çok çok nadirdir. Rahim yırtılmalarının büyük çoğunluğu doğum sırasında meydana gelir ama doğum öncesinde de vuku bulabilir.

Sebepler

Rahim yırtıklarının çoğunluğu önceki sezaryen skar bölgesinde meydana gelir. Bu yırtıklar doğum sırasında meydana gelmeye eğilimlidir çünkü yırtığın sancıların stresi altında açılması en olasıdır.

Tipik alt-enlemesine rahim kesisiyle sezaryen olduysanız ve vajinal doğum sonrası sezaryen için iyi bir aday sayılıyorsanız çoğu çalışma doğum sırasında yırtık riskinin %1’den az olduğunu tahmin ediyor.

Diğer yandan, rahmin üst, daha kaslı kısmına dikey uzayan klasik bir sezaryen kesisi olduysanız yırtık riskiniz daha yüksektir ve doğum başlamadan önce sezaryen için gün almalısınız. Aynısı başka tür rahim ameliyatı, örneğin fibroid alma veya şekil bozukluğu olan rahmi düzeltme ameliyatı geçiren kadınlar için de geçerlidir. Daha önce yırtığınız olduysa otomatik olarak sezaryen için gün alın.

Skarsız bir rahmin yırtılması çok olağandışı olsa da mümkündür. Risk faktörleri arasında beş veya daha çok çocuk sahibi olma, rahim duvarının iyice derinine yerleşmemiş bir plasenta, (amniyotik sıvı veya ikiz ya da daha çok bebek taşımaktan kaynaklanan) aşırı şişkin bir rahim, (spontan ya da oksitosin veya prostaglandins gibi ilaçlardan kaynaklanan veya plasenta abrupsiyonunun sonucu olan) aşırı sık ve kuvvetli sancılar ve annenin pelvisi için aşırı büyük olan bir bebekle uzun bir doğum bulunur.

Rahimde araba kazası veya eksternal sefalik versiyon ya da zor forseps doğum gibi bir işlemden kaynaklanan travma, plasentanın elle zor alınmasının yapabileceği gibi rahimde yırtığa neden olabili

Belirtiler

Yırtıklar bazen doğumun başında meydana gelir ama siz ve sağlık uzmanlarınız işaretleri hemen fark edemeyebilir. Yırtığın ilk işareti genelde bebeğin kalp atışında bir anormalliktir. (Bu yüzden sezaryenden sonra vajinal doğum yapan bir kadının sürekli fetal görüntülemeye gereksinimi vardır.)

Annede karın ağrısı, vajinal kanama, hızlı nabız gibi belirtiler veya başka şok işaretleri olabilir, hatta göğsünde iç kanamadan dolayı diyaframdaki tahrişten kaynaklanan göndermeli ağrı hissedebilir. Doğum yavaşlayabilir veya durabilir.

Tedavi

Bebek acil bir sezaryen doğumla doğrulur. Kadının rahminin aldığı hasar kapsamlıysa ve kanama kontrol edilemiyorsa histerektomiye ihtiyacı olacaktır. Yoksa rahmi onarılır. Anne genelde çok kan kaybeder ve kan nakline ihtiyacı olur. Genelde enfeksiyonu önlemek için damar içi antibiyotik verilir.

Histerektomi istemiyorsanız bile ameliyatınızdan ve o kadar kan kaybetmenin etkilerinden ağır ağır iyileşirsiniz. Zayıf ve sersemlemiş hissedebilirsiniz ve başta kendi kendinize yataktan çıkmamalısınız. Eve geldiğinizde bol bol dinlenin, besleyici öğünler yiyin ve bol bol su için, demir alın, sağlık uzmanınızın talimatlarını kelimesi kelimesine takip edin.

Tekrar gebe kalırsanız kesinlikle sezaryen doğumu olmalısınız, o yüzden sağlık uzmanınızın sağlık geçmişinizi bildiğinden emin olun.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

İyi günler omuzum da kas yırtılması olduğu söylendi mr çekildi hücre tedavisine başlanacak ama benim ağırlarım var ilaç kullanıyorum geçmedi ne yapmam... devamı