Prostat mesanenin altında bulunan ceviz büyüklüğünde bir bezdir ve erkeklerde üretranın etrafına dolanır. Erkekler yaşlandıkça prostat büyüyebilir ve kanser hücreleri oluşturabilir. Prostatın alınması kanseri tedavi eder. Bir kısmının alınması ise boyutunun küçülmesini ve idrar problemlerinin çözülmesini sağlar. Prostat ameliyatları için farklı cerrahi seçenekler arasında lazer ve laparoskopik ameliyatlar yer alır. Tüm cerrahi prosedürler gibi komplikasyonları ve riski vardır.

İdrar sızıntısı her türlü prostat ameliyatından sonra görülebilir. Kısa dönemli idrar tutamama sık görülür ancak ameliyattan sonraki bir yıl içinde genellikle normal idrar kontrolü edinilir. Bazı erkekler ise idrar retansiyonu yaşar. Yara dokusu, idrarı dışarı atan üretrayı kısmen tıkar ve idrara çıkılamaz. Retansiyon durumunda mesaneyi tamamen boşaltmak için sonda kullanımı gerekebilir.

Sertleşme sorunu veya iktidarsızlık prostat ameliyatından sonra sık görülen bir komplikasyondur. Sebebi ereksiyon için penisi uyaran sinirlerin prostatın yakınında olmasıdır. Prostatı ve çevresindeki dokuyu almak ereksiyonu sağlayan sinirlere zarar verebilir. Bu durumda normal iyileşme süreci 4 ay ila 2 yıl sürmektedir ancak daha uzun zaman alabilir. Lazer ameliyatı, sonrasında sertleşme problemi yaşama riskini azaltır.

İdrar yolu enfeksiyonu ameliyattan sonra görülebilir. Kişinin prosedürden sonra idrara çıkmasını sağlaması için yerleştirilen sondadan kaynaklanabilir. Belirtileri arasında idrar sırasında yanma, idrara çıkma sıklığında değişme ve bulanık idrar yer alır. Sorun antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Prostat alındıktan sonra kanama olabilir. Sonrasında kullanılması için kişi ameliyat öncesinde kan verebilir. Bacakta kan pıhtısı oluşumu olabilir. Bu pıhtı damardan kopup vücuttaki kalp, akciğer veya beyin gibi bir organa ulaşabilir. Kan pıhtıları felce, kalp krizine veya ölüme sebep olabilmektedir.

Bazı erkekler prostat ameliyatından sonra kuru boşalma yaşarlar. Bu durumda kişi orgazmdan sonra boşalmaz yani ejakülasyon görülmez. Bazı kişilerde ise geriye boşalma görülebilir. Bu durumda sperm vücuttan atılmak yerine mesaneye gider. Geriye boşalma erkeklerde kısırlığa sebep olabilir. 

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı